Videospeler inladen...

Spaanse premier verliest vertrouwensstemming, regering valt

Het Spaanse parlement heeft een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering van premier Rajoy goedgekeurd, met de hakken over de sloot. 180 parlementsleden stemden voor, 169 tegen, en één parlementslid onthield zich. Dat betekent dat Mariano Rajoy niet langer premier van Spanje is. Oppositieleider Pedro Sanchez van de socialistische partij wordt nu de nieuwe premier en zal volgende week een nieuwe regering vormen.

De motie werd ingediend door de socialisten van de oppositieleider Pedro Sanchez.  Hij wordt vanaf maandag dus de nieuwe premier. In de loop van volgende week zal Sanchez op zoek gaan naar zijn ministers om een voltallige nieuwe regering te vormen. 

"Ik wil de eerste zijn om hem te feliciteren", zei premier Rajoy. Mariano Rajoy is zes jaar aan de macht geweest als premier van Spanje. Sanchez wordt de zevende Spaanse premier, sinds het einde van de Franco-dictatuur in de jaren 70.

Wat verandert er voor de Spanjaarden? Zal de premierwissel gevolgen hebben voor de Catalanen? Bekijk de analyse van André Vermeulen.

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen