Politie Oostende en Westkust mag vanaf vandaag taseren

De politie van Oostende en de Westkust kan vanaf vandaag ook een stroomstootwapen gebruiken. Daarmee kunnen agenten een stroomstoot geven aan agressieve mensen. Het gaat om een proefproject. Tegenstanders zeggen dat er doden kunnen vallen door de elektroshock.

Wanneer de politie de taser moet gebruiken, schieten 2 naalden aan een stroomstraal naar de target en krijgt de target gedurende 5 seconden een elektrische schok (50.000 volt). Door de schok verkrampt het lichaam volledig en valt de target op de grond. Hierdoor kan de politie de persoon zonder gevaar overmeesteren.

Het wapen wordt alleen gebruikt in geval van wettelijke zelfverdediging of wanneer er groot gevaar dreigt.  Nicolas Paelinck, korpschef van de politiezone westkust, is voorstander: "In bepaalde gevallen zijn een wapenstok en pepperspray niet voldoende en is het trekken van het vuurwapen een te zware maatregel. De taser biedt dan de beste oplossing. In veel gevallen zal een waarschuwing met de taser al volstaan en komt er geen geweld aan te pas. De taser maakt dan een ratelend geluid en er zijn elektrische vonken zichtbaar."

Franse gendarmerie

 De politie Westkust werkt nauw samen met de Franse gendarmerie die reeds geruime tijd met tasers werkt. Hierdoor kon de politie Westkust met eigen ogen vaststellen dat dit een zeer nuttig hulpmiddel is.

 

Meest gelezen