Topman Braziliaans staatsoliebedrijf stapt op

De protestactie van de Braziliaanse truckers, die lange tijd snelwegen blokkeerden als protest tegen de hoge dieselprijzen, heeft alvast één effect gehad: Pedro Parente, de topman van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobas, stapt op.

Bijna tien dagen hielden ze het vol, de boze vrachtwagenchauffeurs. Als protest tegen de dure diesel blokkeerden ze met hun trucks en opleggers Braziliaanse snelwegen. De acties leidden tot de voorspelbare verkeerschaos, maar ook de economische gevolgen waren bijzonder zwaar. De economie van Brazilië lag tien dagen lang zo goed als stil.

De  Braziliaanse president Temer deed begin deze week een toegeving. Hij schrapte onder meer een nieuwe prijsverhoging van brandstof. Maar woensdag werd het opnieuw onrustig en begonnen er nieuwe stakingen, deze keer bij het Braziliaans staatsoliebedrijf Petrobas. De actievoerders eisten het ontslag van topman Parente, en krijgen dus hun zin. Het ontslag van Parente veroorzaakte een lichte schokgolf op de beurs van Sao Paulo.  Het aandeel van het staatsoliebedrijf Petrobas daalde met maar liefst 16 procent.

Meest gelezen