Videospeler inladen...

Topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un op 12 juni gaat toch door

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaan elkaar dan toch ontmoeten op 12 juni in Singapore. Dat heeft de Amerikaanse president bekendgemaakt. "Ik denk wat wij een relatie zullen opbouwen en dat zal op 12 juni beginnen", zei Trump.

Vanavond was de Noord-Koreaanse generaal Kim Yong-chol, vicevoorzitter van het centraal comité van de Noord-Koreaanse Werkliedenpartij en vroeger hoofd van de geheime dienst, te gast in het Witte Huis. Trump ontving de topmedewerker van Kim Jong-un in het Ovalen Kantoor. De generaal had een brief van Kim Jong-un voor Trump bij zich. Het gesprek duurde meer dan een uur.

Meteen na het vertrek van de Noord-Koreaanse gezant kondigde Trump aan dat de top met Kim Jong-un dan toch doorgaat. Hij zei dat Noord-Korea wil denucleariseren. "Ik denk dat ze dat willen doen, ik weet dat zij dat willen doen. Zij willen andere gelijkaardige dingen doen. Zij willen zich ontwikkelen als een land", aldus Trump. "Dat zal gebeuren, ik twijfel er niet aan."

Het wordt een proces dat met succes wordt bekroond

Tijdens de gesprekken met Noord-Korea komen er geen nieuwe sancties, kondigde de president aan. "Ik wil niet meer de term "maximale druk" gebruiken." Maar tijdens het gesprek ging het onder meer om honderden sancties die Washington zou kunnen treffen indien de diplomatie faalt, en over de mogelijkheid een officieel document te ondertekenen dat formeel een einde aan de Koreaanse oorlog maakt. Over mensenrechten is niet gesproken, citeerde het NBC News de president.

Trump voorspelde dat de dialoog met de Noord-Koreanen een "proces is dat met succes wordt bekroond". "Ik heb nooit gezegd dat het met één ontmoeting wordt geregeld", waarschuwde hij. "Er zijn jaren van vijandigheden en problemen geweest. Maar uiteindelijk zal er een zeer positieve uitkomst zijn".

Trump: "Onderhandeling met Noord-Korea wordt een proces"

Videospeler inladen...

Meest gelezen