Wilde dieren die ontsnappen uit een zoo: het gebeurt wel vaker

De ontsnapte leeuwen, tijgers en jaguar uit de zoo van het Duitse Lünebach zitten weer veilig achter slot en grendel. Het is de nachtmerrie van elke dierentuinmedewerker. Maar wilde dieren die op de loop gaan uit een dierentuin, het gebeurt wel vaker. Een bloemlezing.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 vertelt Joris Vergeyle dat het wel vaker voorkomt, wilde dieren die ontsnappen uit dierentuinen:

Op 7 juni 1868 - volgende week exact 150 jaar geleden - ontsnapt een tijger uit de Zoo van Antwerpen. Het beest moet de volgende dag naar Londen getransporteerd worden, en het zit in een kist, klaar voor het transport. Maar om drie uur 's nachts weet het op een of andere manier uit die kist te ontsnappen. En uit de dierentuin.

De tijger loopt vrij rond in het Centraal Station, en loopt vervolgens via het Astridplein richting Carnotstraat. In de Gemeentestraat botst hij op een man die met paard en kar op stap is. Dat paard wordt doodgebeten. Even verderop  bijt de tijger ook een oude man van 69 dood. 

Schilderij van Adriaan De Braekeleer, dat het neerschieten van de ontsnapte tijger vastlegt.

Intussen is vanuit de Zoo de jacht op de tijger ingezet door een groepje personeelsleden onder leiding van directeur Vekemans. Ook Adriaan de Braekeleer is daarbij. Die is tevens kunstschilder, en hij legt vast hoe de tijger uiteindelijk doodgeschoten wordt in de Sint-Annagang. Volgens de overlevering was het de directeur zelf die het dodelijke schot loste. 

Maar ook recenter zijn heel wat voorbeelden van losgebroken dieren. Zo is er in 1950 een luipaard in de Zoo van Antwerpen ontsnapt, maar het beest is wel nooit uit de dierentuin geraakt.

In Aywaille, in de Ardennen, werd de dierentuin “Le monde sauvage” vijf jaar geleden nog wat wilder dan de naam doet vermoeden. Toen kon een sneeuwluipaard kon ontsnappen. Daar kwam een helikopter aan te pas. En de leerlingen van een school in de buurt werd gevraagd binnen te blijven… Uiteindelijk stond dat sneeuwluipaard vlak voor een dierenoppasser en die vond die situatie zo bedreigend dat hij het dier heeft doodgeschoten.

En dan waren er ook nog die beelden uit Tbilisi, Georgië waar 3 jaar geleden een halve dierentuin kon ontsnappen na overstromingen. Ineens liepen er 6 tijgers, 8 beren, 8 leeuwen en aantal wolven vrij rond. Een krokodil zwom door de straten, en een nijlpaard stond aan de kant van de weg. Allemaal in het centrum van de stad. De meeste dieren zijn toen doodgeschoten.

Het bekendste ontsnappingsverhaal uit Nederland is dat van de zilverruggorilla Bokito, alweer 11 jaar geleden. Op 18 mei 2007 staat een vrouw aan het gorillaverblijf in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Ze komt al de hele week, en kijkt een aantal keer recht in de ogen van een gorilla. Het mannetje Bokito interpreteert haar signalen verkeerd en wanneer ze wegwandelt wil hij haar bij zijn harem houden. Hij ontsnapt uit het verblijf, kan over de gracht springen en sleurt die bezoekster mee.

De zilverruggorilla Bokito.
AFP

Daarna wandelt hij rond, een uur lang, ook in het restaurant van de dierentuin. Het levert bijzondere foto’s op. Uiteindelijk wordt hij met een verdovingsgeweer uitgeschakeld. De vrouw overleeft het, al is ze wel zwaargewond. Een detail, de dierentuin bestond nét die dag 150 jaar.

De omheining is sindsdien verhoogd en de gracht rond het gorillaverblijf uitgediept: “Bokitoproof” zoals het toen klonk. Dat werd trouwens het woord van het jaar in Nederland, in 2007.

Meest gelezen