Woordenstrijd tussen De Wever en Di Rupo bereikt nieuw hoogtepunt

De woordenoorlog tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo schakelt naar een hogere versnelling. Alles begon met controversiële uitspraken van De Wever na de dood van de Koerdisch-Iraakse peuter Mawda, die overigens ook premier Charles Michel (MR) en voorzitter Jan Peumans (N-VA) van het Vlaams Parlement de wenkbrauwen hebben doen fronsen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever wees er vorige week op dat ook de ouders van Mawda een verantwoordelijkheid dragen bij de dood van hun dochtertje. Mawda stierf door een politiekogel toen de bestelwagen waarin ze met haar ouders en andere transmigranten richting Groot-Brittannië reed door de politie werd tegengehouden.

Nog steeds weigert u de desastreuze realiteit van uw mislukt beleid in te zien

N-VA-voorzitter Bart De Wever

PS-voorzitter Elio Di Rupo omschreef de uitspraken van De Wever begin deze week als "onmenselijk", waarop De Wever vanmorgen in een open brief uithaalde naar zijn PS-collega. "Beste Elio, u bent niet de oplossing voor het probleem. U bent het probleem", schrijft De Wever. Hij somt een aantal maatregelen onder PS-beleid op: de snel-Belgwet waardoor honderdduizenden mensen de Belgische nationaliteit kregen, de "ongeziene asielcrisis" die volgens hem in 2000-2001 door paarsgroen is uitgelokt en de "ongelimiteerde" gezinshereniging.

"Jarenlang voerde de PS hier de facto een opengrenzenbeleid en het resultaat zien we in onze grootsteden", aldus De Wever. "En nog steeds weigert u de desastreuze realiteit van uw mislukt beleid in te zien."

Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever

PS-voorzitter Elio Di Rupo

"Ik heb genoeg van de onbeschofte houding van Bart De Wever", reageert Di Rupo vanmorgen bij Bel-RTL. De oud-premier is het ook niet eens met de beschuldigingen dat de vorige regering een laks beleid heeft gevoerd. "De vorige regering heeft het beter gedaan dan de huidige", aldus Di Rupo die verwijst naar het werk van Maggie De Block (Open VLD) als staatssecretaris van Asiel en Migratie.

"Wat hij (Bart De Wever, nvdr.) over mij zegt is onaanvaardbaar. Het is niet Elio Di Rupo die de oorlog in Syrië is gestart of de problemen in Koerdistan heeft gecreëerd."

"Wat Bart De Wever vertelt, getuigt van een misprijzen tegenover de Franstaligen. Hij praat de Vlaamse publieke opinie naar de mond omdat hij beseft dat hij stemmen moet halen bij extreemrechts. De onomkeerbare dood van een kind valt niet te rijmen met de rest van wat Bart De Wever vertelt", aldus de PS-voorzitter, die "een minimum aan staatsmanschap" vraagt zodat de familie "tot rust kan komen en rouwen".

Bart De Wever lijkt het contact met de realiteit kwijt

Jan Cornillie (SP.A)

Gisteren zei premier Charles Michel (MR) aan RTBF dat ook hij gechoqueerd was door de uitspraken van Bart De Wever. Voorzitter Jan Peumans (N-VA) van het Vlaams Parlement omschreef de uitspraken van zijn partijvoorzitter eergisteren nog als "ongepast".

Ook vanuit de SP.A komt scherpe kritiek op de open brief van De Wever. Volgens Jan Cornillie, tot voor kort politiek directeur van de partij, staat die vol fouten. Zo is de gezinshereniging onder Theo Francken 12 procent hoger dan onder de regering-Di Rupo, schrijft hij op Twitter. Daarnaast werd de grootste besparing op de veiligheidsdiensten bij het begin van de regering-Michel doorgevoerd. "Bart De Wever lijkt het contact met de realiteit kwijt", besluit Cornillie.

Meest gelezen