Ans Brys

Zin in een groot stadsfeest? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Barokfeest in Antwerpen

Dit weekend is het eindelijk zover: dan zet Antwerpen haar barokke kant extra in de verf (en dat van die verf mag u vrij letterlijk nemen).  Rubens en zijn tijdgenoten zijn het uithangbord van een "uitbundig stadsfestival", naast enkele hedendaagse kunstenaars die de barok ook vandaag nog belichamen. Een jaar start in Antwerpen blijkbaar pas op 1 juni, maar laat dat de pret niet drukken. De tentoonstellingen zijn dit weekend tot laat open, er zijn optochten, wandelingen en gratis concerten

Niet alleen Rubens, maar ook Caravaggio schittert in de stad. Luc Tuymans is er als curator van de expo Sanguine/Bloedrood in geslaagd om een prachtig werk van de Italiaanse meester naar Antwerpen te halen, een tweede Caravaggio is onderweg. Voor wie nog zou twijfelen, is er dit verslag van VRT NWS:

Videospeler inladen...

In het Antwerpse Middelheimmuseum kunt u dit weekend het kunstwerk "Sacrilege" bespringen, een opblaasbare replica van Stonehenge, op ware grootte, gemaakt door de Britse kunstenaar Jeremy Deller. Dat artistiek verantwoorde springkasteel loopt morgenavond alweer leeg, de rest van de expo "Experience traps" blijft de hele zomer toegankelijk. Over bespringen gesproken: vergeet zeker ook geen kijkje te nemen bij de Arc de Triomphe, de zogenoemde fontein-met-erectie, waar nog voor de opening al bezorgde reacties op kwamen. U bent gewaarschuwd. 

't Es fieëst in Leuven

Elke reden is goed voor een feest, dachten ze ook in Leuven. De restauraties en vernieuwingen in het centrum van de stad zijn een dankbare aanleiding voor het stadsfestival 't es fieëst. Er is zelfs gratis bier.

Er zijn concerten in het centrum, en er worden verschillende rondleidingen georganiseerd. Zo kunt u vandaag gratis naar het Radiohuis - achter het oude stadhuis - waar onze radiogeschiedenis wordt verteld. Daar kunt u de tijd herbeleven dat dit soort groeten nog werden overgebracht via de radio:

Hoogdagen voor archeologen

We spoelen de tijd nog veel verder terug, voor de allereerste archeologiedagen. In heel Vlaanderen kunt u vandaag terecht voor een blik achter de schermen op een van de vele archeologische sites. Zo kunt u de opgravingen in de kerk van Anzegem van dichtbij meemaken, en zet het archeologisch atelier van Antwerpen de deuren open, tot 16.30 uur.

Ook de opgravingen in Ieper, waar VRT NWS het verslag hiernaast maakte, kunt u vandaag bezoeken. Prettig weekend!

Meest gelezen