Videospeler inladen...

"Trump heeft een spelletje gespeeld en de Noord-Koreanen hebben het mooi meegespeeld"

VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe is niet verbaasd dat de ontmoeting Tussen Donald Trump en Kim Jong-un op 12 juni in Singapore toch doorgaat. "Een meeting afgelasten om meer druk te kunnen zetten, dat is vintage Trump. Hij heeft eigenlijk een spelletje gespeeld -hij zegt dat ook zelf- en de Noord-Koreanen hebben dat spel mooi meegespeeld."

Eerst "ja", dan "nee" en nu toch weer "ja": dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump tegen het plan om op 12 juni de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore te ontmoeten. "Toen hij de top afblies, zei ik meteen dat hij nog van gedacht zou veranderen", zegt Tom Van de Weghe in "Het Journaal".

"Dit is eigenlijk vintage Trump. Hij heeft dit al eerder gedaan als zakenman: een ontmoeting afgelasten in de hoop zo druk uit te oefenen en meer controle over de gesprekken te hebben. Hij heeft eigenlijk een spelletje gespeeld - dat zegt hij zelf - en de Noord-Koreanen hebben het meegespeeld."

"Ik denk dat de vrees voor een mislukte top groot was", zegt Van de Weghe. "Vrees voor gezichtsverlies vooral. De verwachtingen waren enorm groot. Trump had het altijd over volledige kernontwapening, maar dat was niet realistisch. Zijn adviseurs zegden hem dat dit niet bij een eerste gesprek kon, dat het een lang proces moest worden."

Vredesakkoord

"Die taal neemt Trump nu over. 12 juni wordt het begin van een lang proces, een kennismaking. Misschien komt het na een aantal maanden tot een akkoord, een vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Korea. Dat is er vandaag nog altijd niet."

"Voor Noord-Korea is deze top ontzettend belangrijk. Eigenlijk is dit een overwinning voor Kim Jong-un. Hij bepaalt de agenda, al sinds begin dit jaar toen de "Noord-Koreaanse lente" begon. Hij slaagt erin uit het economische en politieke isolement te geraken waarin zijn land al decennia zit. Hij voert gesprekken met China, met Rusland en nu ook met de VS. Dat is de kers op de taart. Ze betekenen de erkenning van zijn regime."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen