Demir boos over Turkse taallessen in Gentse scholen: "Nefast voor de integratie"

In Gentse stadsscholen kunnen kleuters en kinderen van Turkse origine Turkse taallessen volgen, gegeven door leerkrachten die betaald worden door de Turkse overheid. Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over het initiatief.

"Ooit was er een bilateraal akkoord tussen Vlaanderen en Turkije waardoor de Turkse overheid leerkrachten naar hier kon sturen. Maar dat akkoord bestaat niet meer," zegt Demir. "De Vlaamse regering heeft het een paar jaar geleden opgezegd om de invloed van het AKP-regime (AKP is de partij van de omstreden president Erdogan - red.) in te dammen. Bovendien droegen de lessen niet bij tot integratie. Dat de Gentse coalitiepartijen Groen en SP.A die beslissing omzeilen en de lessen toch aanbieden in hun klaslokalen, is ongehoord."  

Wat er in die lessen verteld wordt, weten we niet. Maar we zien wel Turkse kinderen in legeruniform door de straten paraderen.

Zuhal Demir, staatssecretaris van Gelijke Kansen (N-VA)

Demir wijst erop dat kinderen van Turkse origine vaak onvoldoende Nederlands spreken en snel een schoolachterstand oplopen. Met Turkse taallessen los je die problemen volgens haar niet op. "Wat er in die lessen verteld wordt, weten we niet. Maar we zien wel Turkse kinderen in legeruniform door de straten paraderen. En we weten ook dat 40 procent van de Turkse Vlamingen godsdienstwetten boven de Belgische wet stellen. Dat zijn geen zaken die wijzen op een geslaagde integratie."

Elke Decruynaere (Groen): "Reactie Demir is hypocriet"

Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) noemt de reactie van staatssecretaris Demir hypocriet. "Ik denk dat mevrouw Demir integratie verwart met assimilatie. Wat zij doet is mensen bewust opzetten tegen elkaar. In Gent investeren wij liever in samenleven." 

"Die Turkse taallessen zijn een initiatief van ouders die het belangrijk vinden dat hun kinderen de Turkse taal onderhouden, en die meertaligheid als een troef zien," gaat zij voort. "Als wij die lessen - buiten de schooluren - aanbieden in onze klaslokalen, dan kunnen wij erover waken dat er geen politiek of religie bij te pas komt."    

Als wij die lessen aanbieden in onze lokalen, dan kunnen wij erover waken dat er geen politiek of religie bij te pas komt

Elke Decruynaere, Gents schepen van Onderwijs (Groen)

Decruynaere voegt eraan toe dat de Turkse taallessen begeleid worden door de Artevelde hogeschool en de Universiteit Gent. "Als ouders naar mij komen met een positief project, dan ben ik graag bereid te helpen. Mensen verbinden is mijn doel. De polemiek laat ik liever aan N-VA." 

Demir krijgt steun

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft bedenkingen bij het initiatief van het Gentse stadsbestuur. Lees hieronder haar tweet.  

Meest gelezen