AP

Drie nieuwe vrouwen dienen een klacht in tegen Weinstein wegens seksueel geweld

Drie nieuwe vrouwen hebben samen een klacht ingediend tegen Harvey Weinstein. Hij wordt opnieuw aangeklaagd voor verkrachting en aanranding. Weinstein moet volgende week voor een rechtbank in New York verschijnen in het kader van een andere juridische aanklacht voor seksueel geweld. 

In de nieuwe aanklacht worden zowel Weinstein zelf als zijn voormalige studio's Miramax en The Weinstein Company aangeklaagd omdat zij het seksueel misbruik zouden gefaciliteerd hebben en het ook verborgen hielden. 

De advocate van de drie vrouwen heeft aan The New York Times de expliciete toestemming gegeven om de namen van de slachtoffers bekend te maken. Het gaat om Melissa Thompson, Caitlin Dulany en Larissa Gomes. Dulany en Gomes zijn actrices. Het is de derde collectieve aanklacht van het advocatenbureau Hagens Berman aan het adres van Weinstein sinds eind 2017. 

Thompson beschuldigt Weinstein van verkrachting in het TriBeCa Grand Hotel in New York in september 2011.  Thompson moest een digitaal marketingplatform voorstellen aan Weinstein. Al tijdens de vergadering vroeg hij haar "of hij met haar mocht flirten". Daarna streelde hij haar been en stak hij zijn hand onder haar rok. Thompson weerde hem af en ging verder met haar presentatie. 

Weinstein vroeg haar om de meeting later op de dag verder te zetten in zijn hotel. Daar nam hij haar mee naar zijn kamer, waar hij haar enkele minuten later op het bed duwde en verkrachtte. "Mevrouw Thompson verweerde zich, maar was niet sterk genoeg om hem te overmeesteren", staat er in de aanklacht.  De advocaten van Weinstein, Ben Brafman en Alex Spiro, zouden zich later aan Thomson voorgesteld hebben als advocaten van de slachtoffers. 

Weinstein dreigde er telkens mee de carrière van de vrouw te ruïneren

Ook het stramien van de verhalen van de andere getuigen klinkt intussen bekend in de oren. Caitlin Dulany beschuldigt Weinstein ervan dat hij haar aangevallen heeft en tegen haar wil heeft vastgehouden in een hotelkamer in Cannes tijdens het filmfestival in 1996. Ook actrice Asia Argento beschuldigde Weinstein er al van dat hij haar verkracht heeft in Cannes in 1997.  Tijdens het jongste filmfestival van Cannes hield ze op het podium een opmerkelijke speech waarin ze verwees naar de zaak-Weinstein. 

Larissa Gomes werd in 2000 uitgenodigd op zijn hotelkamer in Toronto om mogelijke rollen voor haar te bespreken. Weinstein betastte haar borsten en stelde haar voor om seks te hebben, met als argument "dat andere actrices daar geen probleem mee hadden". Ze kon de kamer ontvluchten.  Volgens de advocate zou Weinstein er telkens mee gedreigd hebben de carrière van de vrouw in kwestie te ruïneren. 

Intussen hebben al meer dan 80 vrouwen gelijkaardige verhalen verteld over hun ontmoetingen met Weinstein. Deze drie vrouwen willen opnieuw een groepsgeding aanspannen om Weinstein te laten vervolgen in naam van alle vrouwen die hij tijdens zijn carrière seksueel misbruikt heeft. 

Op dit moment wordt Weinstein in New York al aangeklaagd voor seksueel geweld. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en gedwongen orale seks.  Zijn advocaat houdt vol dat hij onschuldig is. De producent kwam vrij op borg en draagt momenteel een enkelband. 

Meest gelezen