Videospeler inladen...

Financiënministers G7: "Het is aan Trump om handelsoorlog te vermijden"

"Het is nu aan VS-president Donald Trump om de plooien glad te strijken en een handelsoorlog met Canada, de Europese Unie en Mexico te vermijden." Die boodschap hebben zes ministers van Financiën van de G7 aan hun VS-collega Steven Mnuchin gegeven. Aanleiding voor de kritiek is de heffing op staal en aluminium die de VS deze week oplegde aan onder meer Europa en Canada.

Een gezamenlijke slotverklaring - zoals gebruikelijk is - kwam er deze keer niet na de G7-top. Maar zes ministers van Financiën spraken wel kritische taal richting hun Amerikaanse collega Steven Mnuchin. Hun boodschap? Hun "unanieme zorgen en teleurstelling" aan president Trump overbrengen.

De aanleiding? De heffing op staal en aluminium die de Verenigde Staten deze week oplegde aan onder meer de Europese Unie en Canada. Daardoor dreigt er een wereldwijde handelsoorlog uit te breken. Maar ook het opzeggen van de Irandeal was de andere landen een doorn in het oog. 

"We hebben nog een paar dagen om de nodige stappen te nemen om een handelsoorlog tussen de EU en de VS te vermijden. En om een handelsoorlog tussen G7-leden te vermijden. De bal ligt in het kamp van de Verenigde Staten. Het is aan de VS-regering om de juiste beslissingen te nemen, de plooien glad te strijken en de moeilijkheden te overwinnen", klonk het scherp bij de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire aan journalisten.

Canada en de EU stapten allebei naar de Wereldhandelsorganisatie, nadat de VS de douanetarieven op staal en aluminium had verhoogd tot respectievelijk 25 en 10 procent. Ook Mexico is getroffen door de tarieven. Zowel Canada als de EU dreigden al met represailles.

Een dergelijk sterke onenigheid is ongewoon binnen de G7, de zeven grootste economieën ter wereld. Daar maken naast de VS ook Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Groot-Brittannië deel van uit.

Trump: "VS is op handelsvlak jarenlang opgelicht door andere landen"

Op Twitter heeft Trump intussen al gereageerd. "Wanneer je bijna 800 miljard dollar per jaar verliest aan handel, kan je een handelsoorlog niet verliezen. De VS is jarenlang opgelicht door andere landen. Het is tijd om slim te zijn."

Volgende week zal de Amerikaanse president het zelf mogen komen uitleggen op een volgende G7-top.

Meest gelezen