Represented by ZUMA Press, Inc.

Israëlische soldaten doden Palestijn die met bouwvoertuig aanval wou uitvoeren op Westelijke Jordaanoever

Israëlische soldaten hebben een Palestijn doodgeschoten die met een bouwvoertuig een aanval in Hebron op de Westelijke Jordaanoever wou uitvoeren. Dat meldt het Israëlische leger dat zegt dat hij het op soldaten en op burgers had gemunt.

"Een terrorist heeft geprobeerd soldaten van het Israëlische leger omver te rijden met zijn voertuig. Als reactie hebben de soldaten op hem geschoten en hem gedood. Geen Israëlische soldaten raakten gewond." Zo luidde een eerste mededeling van het Israëlische leger over het incident in Hebron op de Westelijke Jordaanoever vandaag waarbij Israëlische soldaten een Palestijn doodschoten.

In een tweede mededeling gaf het Israëlische leger meer details vrij. Nadat de Palestijn had geprobeerd op de soldaten in te rijden, maakte hij volgens het leger rechtsomkeer en probeerde hij op burgers in te rijden. "Een bijkomende soldaat die op het dak van een nabijgelegen gebouw stond gepositioneerd, merkte de dreiging tegen de burgers en vuurde in een reactie op de terrorist." 

Joodse kolonisten

Hebron is de grootste Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied dat al tientallen jaren door Israël is bezet. Zowat 200.000 mensen wonen in de stad, onder wie 1.000 Joodse kolonisten. Het Israëlische leger staat in voor hun bescherming.

De voorbije weken heeft het Israëlische leger al meer dan 100 Palestijnen gedood tijdens wekelijkse demonstraties in de Gazastrook, eveneens Palestijns gebied. Dinsdag hebben Palestijnse militanten tientallen bommen en raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd.

De vredesgesprekken tussen Israëli's en Palestijnen liggen stil sinds 2014. Pogingen van de VS om het vredesproces weer op gang te trekken, zijn op niks uitgedraaid. Bovendien heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich de woede van de Palestijnen op de hals gehaald door de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Meest gelezen