Videospeler inladen...

Honderden mensen vormen menselijke ketting in Gent uit solidariteit met Mawda

Een paar honderden mensen - vooral sympathisanten van linkse organisaties - hebben in Gent een menselijke ketting gevormd uit solidariteit met de ouders van Mawda, de Iraaks-Koerdische peuter die geraakt werd door een politiekogel. Daarnaast protesteren ze ook tegen het asielbeleid van de federale regering.

De actie werd georganiseerd door verschillende linkse organisaties. In totaal kwamen er enkele honderden manifestanten af op de oproep. Zij verzamelden rond 17 uur bij Sint-Jacobs en gingen als menselijke ketting via de Stadshal naar de Korenmarkt. 

De keuze voor Gent was geen toeval. In de Oost-Vlaamse stad kwamen vandaag N-VA'ers Geert Bourgeois, Theo Francken en Jan Jambon langs om campagne te voeren voor de verkiezingen. Die laatste twee zijn volgens de organisatie medeverantwoordelijk voor de dood van Mawda. "Maar zij weigeren enige verantwoordelijkheid te nemen, laat staan ontslag te nemen. Ze blijven vasthouden aan een onmenselijk uitwijzingsbeleid en de jacht op vluchtelingen en migranten."

Concreet vragen de manifestanten een onafhankelijk onderzoek en proces naar de dood van Mawda, de onmiddellijke stopzetting van uitwijzingen en de sluiting van gesloten centra. Daarnaast moeten ook alle mensen zonder papieren worden geregulariseerd, zo klinkt het nog, en moet racistisch geweld systematisch worden veroordeeld. 

De organisatie vroeg op voorhand om baby- of kinderkledij mee te brengen naar de actie. "Dat is wansmakelijk", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij vindt dat de dood van een kind op die manier wordt "gerecupereerd".  (zie video hieronder)

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen