Videospeler inladen...

Maximumleeftijd om bloed te geven wordt afgeschaft

Wie ouder is dan 71 jaar mag vanaf het najaar bloed geven. De regel was tot nu toe dat dat dat niet mocht. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat de leeftijdsgrens nu vallen. Het Rode Kruis is blij met de maatregel.

Vandaag mag je bloed, plasma of bloedplaatjes geven tot de leeftijd van 71 jaar. Maar die grens valt vanaf het najaar weg. Minister De Block schaft de maximumleeftijd definitief af. "Daar was geen wetenschappelijke basis voor", zegt ze. 

Het Rode Kruis is tevreden. De maatregel kan helpen om het te kort aan donoren op te vangen. "In een termijn van 5 jaar kunnen zo'n 8.000 donoren bloed blijven geven, goed voor 15.000 donaties per jaar", zegt Ine Tassignon, woordvoerster van het Rode Kruis Vlaanderen. "Het is een uitdaging om de bloedvoorraad op peil te houden, dus alle beetjes helpen."

De voorbije 12 maanden waren 65-plussers goed voor 14.000 geslaagde donaties, goed voor 5,5 procent van het totaal. "Dat is dus wel een belangrijk aandeel", aldus nog Tassignon.

Herbeluister hieronder het gesprek met Ine Tassignon van het Rode Kruis Vlaanderen in "De Ochtend":

Voorwaarden

De donorarts zal beslissen of iemand bloed mag geven. De gezondheid van de donor is daarvoor bepalend. Wie ouder is dan 71 en bloed wil geven, moet dat wel al eens voor zijn 66ste verjaardag gedaan hebben. De laatste bloedgift mag ook niet langer dan drie jaar geleden gebeurd zijn. 

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren - dus mensen die ooit al bloed gaven - al eens opgetrokken van 66 tot 71. Dat zorgde voor zo'n 20.000 extra donaties per jaar.

Alle informatie over de voorwaarden om bloed, plasma of bloedplaatjes te doneren vindt u hier.

Meest gelezen