AFP or licensors

Reynders en De Croo bezorgd over ontwikkelingen Israël en Palestijnse gebieden

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) hebben hun bezorgdheid geuit over de recente ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze spreken zich onder meer uit tegen de op til zijnde vernietiging van het Palestijnse bedoeïenendorp Khan al-Ahmar op de bezette Westelijke Jordaanoever. 

De situatie in Israël en de Palestijnse gebieden was de laatste weken extreem gespannen. "Ze is in verschillende opzichten nog verslechterd", zeggen de ministers Reynders en De Croo in een persbericht.

Ze verwijzen naar onder meer naar de vernietiging en gedwongen verhuizing van de Palestijnse bedoeïenengemeenschap Khan al-Ahmar (foto boven), die op til zijn na een vonnis dat het Israëlische hooggerechtshof eind vorige maand velde. "Het zou een grove schending betekenen van de internationale verplichtingen die Israël als bezettende macht heeft volgens het internationale humanitaire recht."

Vernietiging en gedwongen verhuizing Khan al-Ahmar zou grove schending van internationale verplichtingen zijn

Khan el-Ahmar ligt enkele kilometer ten oosten van Jeruzalem, tussen de Israëlische nederzettingen Maale Adumim en Kfar Adumim. "Een heel gevoelige zone". "De uitbreiding van de nabijgelegen nederzettingen zou de Westelijke Jordaanoever in tweeën splitsen en Jeruzalem volledig afsluiten van de Palestijnse gebieden", zeggen de ministers. "Zo wordt een tweestatenoplossing de facto zeer moeilijk gemaakt."

Daarenboven heeft de Israëlische overheid de voorbije dagen de bouw aangekondigd van duizenden nieuwe huizen op de Westelijke Jordaanoever. De ministers herinneren er aan dat de kolonies strijdig zijn met het internationale recht en met de verplichtingen van Israël als bezettende macht. "De voortzetting van de kolonisaties komt bijna neer op een eigenlijke en geleidelijke annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Dat holt de tweestatenoplossing uit en verhindert de zoektocht naar een duurzame oplossing." 

Uitbreiding van de nederzettingen zou Westelijke Jordaanoever in tweeën splitsen en Jeruzalem afsluiten van de Palestijnse gebieden

Tegelijk zijn De Croo en Reynders ook kritisch over wat er de voorbije dagen is gebeurd in Gaza. Ze veroordelen de raketaanvallen vanuit Gaza tegen verschillende Israëlische gemeenschappen. "Dat helpt natuurlijk ook niet", zegt minister De Croo. Beide ministers roepen alle partijen op om terughoudend te zijn om een escalatie van het geweld te vermijden. 

Meest gelezen