AFP or licensors

Spotify stopt nu al met fel bekritiseerde antihaatbeleid

Spotify stopt na enkele weken al met zijn fel bekritiseerde nieuwe antihaatbeleid. De Zweedse streamingdienst besliste op 10 mei om muziek van artiesten met omstreden gedrag niet meer te promoten, maar komt daar nu al op terug. 

Het bedrijf zegt dat de beslissing "verwarring en bezorgheid" veroorzaakte en geeft toe dat ze te weinig doordacht was. "Er werd niet genoeg tijd genomen om input van ons eigen team en van onze belangrijkste partners te verzamelen."

Op  10 mei kondigde Spotify aan dat artiesten met omstreden gedrag of haatteksten niet langer gepromoot zouden worden. De muziek van onder anderen R. Kelly en XXXTentacion verscheen daardoor niet langer in de lijst van aanbevolen artiesten, die Spotify op basis van een algoritme aan elke gebruiker voorstelt. 

Wie actief op zoek ging naar de muziek kon die wel nog altijd vinden, want de artiesten werden niet geweerd van Spotify.  R. Kelly wordt beschuldigd van geweld tegen minderjarige vrouwen in de jaren 90, XXXTentacion van fysiek geweld tegen een zwangere vrouw. 

Er kwam veel kritiek op de beslissing. Zo werd door het management van XXXTentacion geopperd dat er dan een reeks artiesten waren die in aanmerking zouden komen voor de boycot van Spotify. 

Spotify heeft nu laten weten dat het zijn nieuwe antihaatbeleid stopzet. XXXTentacion staat intussen opnieuw op de populaire Rap Caviar playlist. En ook op deze beslissing van de streamingdienst komt er alweer kritiek. Volgens de vrouwenrechtenorganisatie UltraViolet, dat de oorspronkelijke beslissing van Spotify toejuichte, is het duidelijk. "Mensen die anderen misbruiken zijn belangrijker dan hun slachtoffers. We zullen deze beslissing van Spotify niet vergeten."

Spotify zegt dat de gedachte achter de richtlijn goed was, maar dat de formulering te vaag was. "Wij willen geen rechter spelen", klinkt het. "Het is niet onze taak om artiesten tot de orde te roepen. Daarom stoppen we met het beleid." Artiesten die in hun teksten expliciet oproepen tot geweld en haat zullen wel nog steeds uit de playlists verbannen worden. 

Meest gelezen