Videospeler inladen...

Strijd tegen modderstromen: "Boeren hebben een grote verantwoordelijkheid"

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft heel wat water- en modderoverlast veroorzaakt. In Het Belang van Limburg wijst erosiedeskundige Karel Vandaele boeren op hun verantwoordelijkheid.

Modderstromen zijn meestal het gevolg van bodemerosie. Bodemdeeltjes worden door overvloedig regenwater losgeweekt en vormen samen een modderstroom.  Om modderstromen tegen te gaan, hebben sommige gemeenten in ons land een erosiedeskundige aangesteld. In Tongeren in Zuid-Limburg is dat Karel Vandaele.    

"Afhankelijk van de situatie en van waar de modder komt, bekijken we waar er dammen nodig zijn, of graszoden om de bodem te bedekken", legt hij uit in "Het Belang van Limburg". "Ook kunnen we zoeken naar alternatieve teelttechnieken waarbij de akker niet moet worden omgeploegd." 

Delen van akkers opofferen

Heel wat modderstromen komen van akkers. In het voorjaar zijn ze vaak onbedekt omdat de zomergewassen zoals aardappelen, maïs en bieten nog maar net in de grond zitten. Onbedekte bodems leiden sneller tot erosie en modderstromen, wat in Tongeren is gebeurd.

Modderstromen kunnen het best voorkomen worden door delen van akkers op te offeren, en er dammen of grasvelden aan te leggen. Zonder hen te beschuldigen, wijst Vandaele de boeren op hun verantwoordelijkheid. "Veel boeren werken mee, maar het zijn er inderdaad nog niet genoeg." 

Wachtbekkens

Maatregelen tegen erosie zullen echter niet volstaan om modder- en wateroverlast tegen te houden. Vandaele wijst op de noodzaak om ook meer wachtbekkens aan te leggen, en woningen te bouwen op plekken waar het risico het kleinst is. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen