ROBIN UTRECHT

Ouders over commotie Turkse taallessen: "Als een kind niet met zijn oma kan praten, dan breekt toch je hart?"

De Gentse ouders die Turkse taallessen organiseren voor kinderen van Turkse afkomst begrijpen de commotie rond hun initiatief niet. "Onze kinderen zijn zo geïntegreerd dat ze het Turks amper nog beheersen. Wij willen ze de kans geven om te communiceren met hun Turkse familie", zo zeggen ze in een mededeling. Van stoppen, is alleszins geen sprake. 

Vanochtend raakte bekend dat een groepje ouders Turkse taallessen organiseert in Gentse stadsscholen voor kleuters en kinderen van Turkse origine. De leerkrachten die de lessen geven, worden betaald door de Turkse overheid. "Ongehoord", reageerde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Volgens haar dragen die lessen niet bij tot integratie. 

"Maar we doen helemaal niet aan anti-integratie, zoals ons nu wordt verweten", reageren de ouders nu in een mededeling. "Het is eerder het omgekeerde. Onze kinderen zijn zodanig geïntegreerd en ze spreken thuis zoveel Nederlands dat ze hun andere thuistaal - in ons geval het Turks - amper nog beheersen. Dit initiatief kwam er omdat we hen de kans willen geven om te communiceren met hun Turkstalige familie, hier of in Turkije. Een oma en een kleinkind die niet met elkaar kunnen spreken, dat breekt toch je hart?"

Volgens de ouders is het niet toevallig dat er naar hen wordt gekeken. "Ouders met Vlaamsere namen zouden perfect Franse, Chinese of Italiaanse taallessen kunnen organiseren voor hun kinderen, zonder dat ze daarvoor een reprimande krijgen van de staatssecretaris. Een kind dat naast Nederlands ook Frans en Italiaans kent, is in Vlaanderen goed bezig. Een kind dat ook Arabisch of Turks spreekt, slecht."

Een kind dat naast Nederlands ook Frans en Italiaans kent, is in Vlaanderen goed bezig. Een kind dat ook Arabisch of Turks spreekt, slecht

Dat de Turkse regering van president Erdogan zo invloed zou uitoefenen op Vlaamse kinderen, weerleggen de ouders. "We hebben professionele leerkrachten ingeschakeld, die sowieso al in ons land waren. Daarnaast was ook de Gentse universiteit bij dit initiatief betrokken en waren wij als ouders altijd aanwezig om ervoor te zorgen dat er enkel taalles werd gegeven."

"Een kind dat de taal maar half kent, kan geen vragen stellen bij mediaberichten of politieke boodschappen", zo klinkt het nog. "Een kind dat de taal niet spreekt, kan geen weerwerk bieden. Wij willen onze kinderen wel de kans geven zich te ontwikkelen tot kritische wereldburgers die, niet alleen in het Nederlands, maar hopelijk in zo veel mogelijk andere talen, de vragen kunnen stellen die ertoe doen."

Een kind dat de taal maar half kent, kan geen vragen stellen bij mediaberichten of politieke boodschappen

Hoe dan ook zullen de ouders niet stoppen met het initiatief. "We zullen het blijven doen. En daar hebben we de toelating van de staatssecretaris niet voor nodig."

Meest gelezen