Twee platen van Kuifje geveild voor 360.000 euro in Dallas

Twee platen uit het Kuifje-album "Cokes in voorraad" zijn op een veiling in Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, verkocht voor 422.000 dollar (zo'n 364.000 euro). Dat heeft veilinghuis Heritage Auctions bekendgemaakt. Het is vrij uitzonderlijk dat er originele platen van Hergé worden verkocht.

De twee tekeningen, gesigneerd door Hergé, werden gekocht door een verzamelaar uit Brussel die "anoniem wou blijven", zei een woordvoerder. Hergé, wiens echte naam Georges Remi was, was zelf afkomstig uit Brussel.

Hoewel de veiling in Texas plaatsvond, was ze rechtstreeks op verschillende plaatsen te volgen, onder meer op het Nederlandse hoofdkwartier van Heritage Auctions bij Utrecht. De twee platen van 32,2 op 50 cm en van 30,7 op 47,7 cm, die in 1957 getekend werden, haalden niet het vooraf geschatte bedrag van 720.000 à 960.000 dollar.

Originele platen van Hergé komen zelden op de markt. De striptekenaar schonk er volgens Heritage Auctions soms aan goede vrienden.

Hergé had de twee platen die vandaag werden geveild in de jaren 70 aan "een Scandinavische vriend" gegeven, die ze vervolgens verkocht "in een Duitstalig land in Europa", zegt de Brusselse stripexpert Eric Verhoest.

Meest gelezen