Videospeler inladen...

Verpleegster is 119e Palestijnse dode bij wekelijkse protesten Gaza

In Gaza hebben duizenden mensen de begrafenis bijgewoond van Razan al-Najar (foto boven: Twitter). De 21-jarige verpleegster is vrijdag doodgeschoten door Israëlische soldaten toen ze een gewonde wou helpen, zeggen getuigen. Haar dood lokt verontwaardiging uit. De Israëlische legerleiding heeft een onderzoek geopend.

Het lichaam van de 21-jarige Razan al-Najar werd in een Palestijnse vlag gewikkeld door de straten van Gaza gedragen. Duizenden mensen woonden de rouwstoet bij van de jonge verpleegster, die de afgelopen maanden tijdens de wekelijkse protestmanifestaties in Gaza een bekend gezicht was geworden. 

Al-Najar werd vrijdag doodgeschoten tijdens protesten in Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Volgens medewerkers van de Palestijnse hulpdiensten en getuigen ter plaatse werd ze getroffen door het Israëlische leger toen ze in de richting van het grenshek liep om een gewonde manifestant te helpen.  

Onderzoek geopend

De 21-jarige verpleegster is de 119e Palestijn(se) die door het Israëlische leger is gedood in Gaza sinds 30 maart, de start van de wekelijkse protestmanifestaties. De Israëlische legerleiding heeft een onderzoek geopend naar haar dood. Volgens het leger zou ze zijn doodgeschoten op een moment dat Israëlische militairen met geweren en granaten onder vuur werden genomen door Palestijnse militanten.  

Ook op de sociale media maakt de dood van de verpleegster veel los. Onder de hashtag #NotATarget tweette ook Nicolay Mladenov, VN-gezant voor het Midden-Oosten. "Medisch personeel is geen doelwit. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar de familie van Razan al-Najar. Palestijnen in Gaza hebben genoeg geleden. Israël moet het geweld matigen en Hamas moet incidenten aan het hek voorkomen. Escalatie kost alleen maar meer levens."

Meest gelezen