Videospeler inladen...

Straten in Diest zijn weer droog na overstroming Begijnenbeek

In Diest in Vlaams-Brabant zijn de straten weer droog na de overstroming van de Begijnenbeek. Dat meldt het stadsbestuur op Twitter. Het peil van de beek daalt, maar garages en kelders worden nog leeggepompt.

"De straten zijn droog, de garages en kelders worden leeggepompt. Het peil van de Begijnenbeek daalt nu goed." Met die melding op Twitter laat het stadsbestuur van Diest weten dat het ergste leed geleden is na de overstroming van de beek vannacht.

Volgens burgemeester Jan Laurys was de brandweer de situatie rond de Begijnenbeek rond 23 uur gisteravond nog gaan controleren en was er op dat moment geen probleem. 

"We hadden het niet verwacht, maar rond 3 uur vannacht zijn dan de eerste oproepen binnengelopen dat het water over de oevers aan het gaan was en zijn alle diensten gemobiliseerd", zegt hij in een reactie aan VRT NWS. De wijk rond de Begijnenbeek ligt in een van de laagst gelegen gebieden van de stad. 

"Het water is blijven te stijgen en het is pas nu aan het terugtrekken. De straten stonden blank en hier en daar zijn huizen ondergelopen. Meestal beperkt zich dat tot ondergrondse garages, maar in de Emiel van der Veldestraat, het laagst gelegen punt, zijn er ook enkele huizen ondergelopen. Maar al bij al valt de schade mee." 

De straten stonden blank en hier en daar zijn er huizen ondergelopen. Maar al bij al valt de schade mee.

De brandweer heeft de voorbije uren geprobeerd het peil van de beek te doen dalen door 2 pompen in te zetten. 1 pomp pompt het water naar de Demer, een andere pompt het naar een gracht. Ook de sluizen gingen open zodat het water gecontroleerd de stad kon inlopen. De stads- en hulpdiensten deelden tegelijk zandzakjes aan de getroffen bewoners uit.

Een volledig overzicht van de schade is er nog niet. De burgemeester raadt de inwoners aan veel foto's te maken zodat ze een goed dossier kunnen voorleggen aan hun verzekeringsmaatschappij. 

Facebook/Jenny Twix Jones

Meest gelezen