Défi (ex-FDF) wil grootste partij worden in Brussel: "Wij zijn de partij zonder schandalen"

Défi (het vroegere FDF) wil de grootste partij in Brussel worden. Dat is gezegd tijdens een partijcongres in de hoofdstad. Bij de gewestverkiezingen in 2014 was Défi de derde grootste partij, maar "Défi is de partij zonder schandalen", aldus Bernard Clerfayt, burgemeester in Schaarbeek.

Défi levert op dit moment de burgemeester in drie van de negentien Brusselse gemeenten, maar de partij mikt hoog: bij de gemeenteraadsverkiezingen wil Défi stevig groeien in bij de gewestverkiezingen in 2019 wil de partij zelfs de grootste partij van Brussel worden.

"Nieuwe ideeën en integere mensen was al één van onze partijslogans toen de partij nog FDF heette", zegt Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt. Ook nu klopt Défi zichzelf op de borst dat de partij vrij is gebleven van schandalen. "Défi is de partij zonder casseroles", klinkt het. Casseroles is een Franse populaire term voor schandalen.

De partij wil inzetten op "goed bestuur, transparantie en burgerparticipatie".

Défi is in Vlaanderen omstreden. Tussen 1970 en 1989 was Roger Nols voor FDF burgemeester in Schaarbeek. Hij was er verantwoordelijk voor de zogeheten "lokettenkwestie": in zijn gemeente werden aparte loketten geopend voor Nederlandstaligen terwijl officieel alle loketten in een Brusselse gemeente tweetalig moeten zijn. 

Ook huidig partijvoorzitter Olivier Maingain is omstreden: hij vergeleek eerder N-VA al met Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Défi zit in de Brusselse regering, daar zijn geen communautaire problemen bekend.

Meest gelezen