Videospeler inladen...

Groen wil budget fietspaden verdrievoudigen: "Vlaanderen is het land van Flandriens, van fietsers"

Groen wil dat er elk jaar vijfhonderd kilometer extra veilige fietspaden worden aangelegd in Vlaanderen. Dat staat in het fietsplan dat de partij vandaag voorstelt. "Vlaanderen is een fietsregio: van de Flandriens. Die moeten veilige fietspaden hebben", zegt partijvoorzitter Meyrem Almaci. Niet enkel wielrenners moeten zich veilig voelen op de weg, vooral het dagelijkse fietsen moet aangemoedigd worden. "Het doel is om zo veel mogelijk mensen op de fiets te krijgen in het dagelijks verkeer." Groen wil gemeenten zelfs verplichten om fietspaden te voorzien.

Het is vandaag wereldfietsdag, niet toevallig dat Groen net vandaag het fietsplan voorstelt. "We zien dat de helft van de ouders hun kind niet durft te laten fietsen in hun wijk", zegt partijvoorzitter Meyrem Almaci. "Het is bewezen dat het aantal fietsers stijgt zodra er meer veilig infrastructuur is."

Volgens Groen behoort Vlaanderen tot de Europese top als het over het aantal fietsslachtoffers gaat. "Dat is een gevolg van de keuzes van de Vlaamse overheid", zegt Vlaams Parlementslid Björn Rzoska. De Vlaamse regering heeft volgens Rzoska meer geld uitgegeven aan een verbindingsweg tussen de haven van Zeebrugge en Antwerpen, dan aan fietspaden in de hele legislatuur.

"Meer mensen op de fiets heeft verschillende voordelen", aldus Almaci. "Het is milieuvriendelijker, het vermindert de files en het is ook goed voor de gezondheid."

Wat staat er in het fietsplan?

Het fietsplan van Groen bestaat uit vijf punten:
 
  • Elk jaar moet er vijfhonderd kilometer nieuw fietspad bijkomen. De Vlaamse overheid moet daarvoor een budget voorzien van 300 miljoen euro per jaar.
  • Gemeenten moeten verplicht worden om lokale wegen fietsveiliger in te richten
  • Naar elke school zou een veilige fietsroute moeten lopen.
  • De elektrische fiets moet een boost krijgen.
  • Het comfort voor fietsers moet verhoogd worden.

Opbod van partijen?

CD&V maakte op de gezinsdag vorige week nog bekend dat de partij het aantal fietspaden in Vlaanderen wil verdubbelen. Groen wil dus nog een stap verder gaan en het budget verdrievoudigen. "Het is goed dat zo veel mogelijk partijen de infrastructuur voor fietsers willen verbeteren", aldus Almaci.

Meest gelezen