Openingsweekend "Antwerpen Barok 2018" lokt 30.000 bezoekers

Het culturele festival "Antwerpen Barok 2018. Rubens Inspireert" heeft zijn start niet gemist. De tentoonstellingen in het M HKA, Rubenshuis, MAS en Middelheimmuseum, de stadswandelingen en het streetartfeestje lokten tijdens het openingsweekend bijna 30.000 bezoekers.

Nog tot januari 2019 brengt het festival hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het openingsweekend waren alle ogen gericht op de expo's "De Meester Leeft! " in het Rubenshuis, "Michaelina" in het MAS, "Sanguine | Bloedrood" in het M HKA en "Experience Traps" in het Middelheimmuseum, waar doorlopend muziek en rondleidingen plaatsvonden.

Maar ook buiten de museummuren werd de schilder gevierd met onder meer performances in het Centraal Station, een inhuldiging van het groensculptuur van Recetas Urbanas op het De Coninckplein, theater- en stadswandelingen en een feestje aan de barokke streetart van El Mac.

Blikvanger was het kunstwerk "Sacrilege" van Jeremy Deller, een springkasteel op ware grootte in de vorm van Stonehenge, dat al meer dan vijfduizend enthousiaste springers mocht verwelkomen. Het feestweekend wordt vanavond afgesloten met een concert van B.O.X., Dez Mona en Efterklang op het Hendrik Conscienceplein.

Schepen van Cultuur Caroline Bastiaens blikt tevreden terug op het eerste weekend. "Ongeveer 30.000 Antwerpenaren en bezoekers van onze stad kwamen genieten van beeldende kunst, muziek, feest etc. Hiermee zijn we alvast geslaagd in het opzet van ons stadsfestival: de mensen goesting geven in cultuur en in de stad. De komende maanden vullen we het programma verder aan met nog meer historische en hedendaagse barok."

Herbekijk hier de reportage over openluchtmuseum Middelheim

Videospeler inladen...

Herbekijk hier de reportage over aankomst Caravaggio in M HKA

Videospeler inladen...

Meest gelezen