Videospeler inladen...

Politievakbond VSOA pleit voor klusjes voor gevangenen: "Groendienst, treinstellen of autostrades onderhouden..."

De politievakbond VSOA wil dat gevangenen overdag gemeenschapsdienst moeten kunnen doen buiten de gevangenis. Dat schrijft het Nieuwsblad op Zondag. "In Amerika bestaat er het systeem van prisoners at work onder begeleiding van begeleiders. Denk aan groendienst, onderhoud van treinstellen, autostrades...", legt Vincent Houssin van VSOA uit. Volgens de vakbond zal dat helpen om veel frustratie weg te krijgen binnen de gevangenismuren."

Laat gevangenen - naar Amerikaans voorbeeld - overdag een gemeenschapsdienst doen, onder begeleiding. Kort samengevat is dat het voorstel van politievakbond VSOA.

"Binnen de gevangenismuren heerst enorm veel frustratie. Er zijn te veel mensen op een te kleine oppervlakte. De gedetineerden worden daar niet beter van. Integendeel, ze raken hierdoor sneller op het slechte pad", zegt Vincent Houssin, van het VSOA. "Het zou een win-win-situatie zijn. Eén: de gevangenissen zitten overval. Twee: Op die manier kan men iets terugdoen naar de maatschappij toe."

"Groendienst doen, treinstellen of autostrades onderhouden..."

Er zijn nu al jobs om de gevangenisroutine te doorbreken. Enerzijds het werk in de gevangenis zelf, anderzijds jobs in opdracht van bedrijven, zoals dozen plooien. "Die jobs zijn gegeerd, omdat ze afleiding brengen. Tegelijk is dat vaak heel afstompend werk."

Het VSOA wil veel verder gaan. "Niet het oude beeld uit de films van dwangarbeiders en bewakers erbij met het geweer op de schouder. Wel onder begeleiding maatschappelijke taken doen." Enkele voorbeelden? "Groendienst doen, autostrades of treinstellen onderhouden..."

Gevangenen kunnen zo iets terugdoen voor de samenleving, er zijn minder spanningen in de gevangenis, en gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer in de samenleving. Aan het voorstel zijn wel voorwaarden verbonden. "Het zijn niet de moordenaars die deze kansen moeten krijgen. En het blijft een kans: verknalt men die, dan blijft men binnen." Het werk zou ook vrijwillig zijn. 

Steun vanuit het gevangeniswezen

Het voorstel van politievakbond VSOA om gevangenen buiten de gevangenis gemeenschapsdienst te laten doen krijgt ook steun vanuit de Belgische gevangenissen zelf.  Maar dan moet er wel eerst een juist juridisch kader bestaan voor de gemeenschapsdienst voor gevangenen, klinkt het.

"We moeten enerzijds nadenken over het statuut van de gedetineerde. Is er een analyse van het veiligheidsrisico gebeurd, is het veilig dat hij buiten de muren gaat werken",  zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. "Anerzijds moeten we ook nadenken over een verzekering, een arbeidscontract en oppassen voor concurrentievervalsing."

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werken al heel wat gedetineerden op dit moment, niet enkel in de gevangenis maar ook buiten de gevangenis. "Bijvoorbeeld het regime van beperkte detentie", zegt Geens. "Mensen, die als voorbereiding op een voorlopige invrijheidsstelling, overdag buiten de gevangenis gaan werken en 's nachts terug naar de gevangenis moeten."

Het voorstel van het VSOA kan volgens Geens daarin passen en volgens hem kan het ook verder uitgebouwd worden. "Maar als we het op een grotere schaal willen doen, dan zitten we voor een stuk ook met de bevoegdheid van  de gemeenschappen, zoals de VDAB bijvoorbeeld."

Meest gelezen