Videospeler inladen...

Rechts-conservatieve partij (en bondgenoot van Orbán) wint verkiezingen in Slovenië

In Slovenië heeft de rechts-conservatieve oppositiepartij van de voormalige premier Janez Jansa de verkiezingen gewonnen. De partij profileerde zich met antimigratiestandpunten. 

De Sloveense Democratische Partij (SDS) komt uit op zo'n 25 procent van de stemmen. Daarna volgt de politieke nieuwkomer Lista Marjan Sarec (LMS) met 12 procent van de stemmen. LMS wordt geleid door de voormalige komiek Marjan Sarec. De partij van de huidige premier Miro Cerar, de Modern Centrum Partij (SMC), klopt af op zo'n 10 procent, gevolgd door onder andere de linkse partij Levica met 9,5 procent en de Sociaaldemocraten (SD) op 9,3 procent.

De SDS scoort daarmee een stuk beter dan de peilingen, die voorspelden een winst met zo'n 15 procent. Hoe dan ook kan de partij het moeilijk krijgen om een coalitie te vormen, onder meer vanwege het verleden van Jansa. Hij was vanaf 2004 vier jaar lang eerste minister en begon begin in 2012 aan zijn tweede ambtstermijn. Na een jaar moest hij aftreden vanwege een corruptieaffaire van tijdens zijn eerste ambtstermijn. Jansa zat daarvoor zelfs een tijd in de cel.

Jansa en zijn partij kregen actieve steun van de Hongaarse conservatieve premier Viktor Orbán.

Meest gelezen