Hendrik Vuye: "Iemand heeft mails over F-16 vervalst om SP.A in de val te lokken"

Er komt geen einde aan de soap over de F-16's. Kamerlid Hendrik Vuye heeft een anonieme brief gekregen waarin staat dat SP.A valse mails heeft toegestuurd gekregen. "Wij hadden ook mail gekregen, en het was duidelijk dat er allerlei elementen in die mails niet klopten", zegt Vuye. "Toen kregen we plots ook een anonieme brief om te zeggen dat de mails aan SP.A vervalst waren."

SP.A kwam afgelopen weken met verschillende mails naar buiten die zouden moeten bewijzen dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gelogen heeft in het parlement toen hij zei dat hij geen weet had van een mogelijke levensduurverlenging van de F-16-straaljagers. Op dit moment loopt een procedure om de vliegtuigen te vervangen, maar volgens SP.A kunnen de vliegtuigen langer mee dan aanvankelijk gedacht en was Vandeput hiervan op de hoogte.

Maar volgens De Morgen zijn op z'n minst twee van de mails waar SP.A mee naar buiten kwam vals. SP.A-partijvoorzitter John Crombez verklaarde daarop dat "de authenticiteit van de mails niet gecheckt kon worden, maar die van de bronnen wel". Crombez blijft dus geloven dat Vandeput op de hoogte was van een mogelijke levensduurverlenging voor de F-16's.

Ook Vuye kreeg F-16-mails

Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) zegt dat hij ook mails heeft gekregen om Vandeput in diskrediet te brengen. "Het zijn niet dezelfde mails als die wat SP.A naar buiten bracht", aldus Vuye. "Maar het gaat om andere mails die ook zouden moeten aantonen dat Vandeput gelogen heeft."

Vuye is echter niet met die mails naar buiten gekomen. "Er stonden te veel fouten in. De naam van de kolonel was bijvoorbeeld verkeerd geschreven."

Ondertussen heeft Vuye ook een anonieme enveloppe ontvangen waarin een brief zit die zegt dat de mails aan SP.A vervalst zijn. "Ik weet niet wie die bron is, ik kan er mijn hand dus niet voor in het vuur steken", zegt Vuye. "Maar de info lijkt wel te kloppen: ook met de mails die wij kregen waren er verschillende problemen."

Als het effectief om vervalste mails gaat, heeft SP.A zich alleszins wel om de tuin laten leiden. In de Verenigde Staten is het al vaker voorgekomen dat politici of journalisten bewust valse informatie toegestuurd krijgen in de hoop om hen achteraf in diskrediet te kunnen brengen.

Meest gelezen