Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wint bondgenoot van Orban parlementsverkiezingen in Slovenië?

De Slovenen trekken naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Volgens de peilingen zou de rechtse Sloveense Democratische Partij van oud-premier Janez Jansa de grootste worden. De partij voerde campagne tegen migratie en kreeg daarbij de steun van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Janez Jansa was al twee keer premier in Slovenië. Tijdens zijn tweede ambtstermijn moest hij al na een jaar aftreden door een corruptieaffaire. Zijn partij SDS voerde ditmaal campagne tegen migratie en werd daarbij actief gesteund door de Hongaarse conservatieve premier Viktor Orban.

Volgens peilingen zou de SDS net geen 15 procent van de stemmen halen. Het politieke landschap in Slovenië is erg versplinterd. Geen enkele partij zou 20 procent halen, maar veel kiezers zijn nog onbeslist. De tweede partij na de SDS zou politieke nieuwkomer Lista Marjan Sarec (LMS) worden, met 9,8 procent. De Sociaaldemocraten (SD), coalitiepartner in de huidige regering, zou derde zijn met 4,9 procent. 

De verkiezingen in Slovenië vinden voor het eerst in tien jaar plaats bij een gestage economische groei en een lage werkloosheid. In 2008 had de economische crisis het land nochtans hard getroffen. Slovenië kon in 2013 nog net vermijden dat het onder internationale controle moest worden geplaatst.

Meest gelezen