Videospeler inladen...

3.000 mensen stappen mee in witte mars in Luik om slachtoffers van schietpartij te herdenken

Bijna 3.000 mensen hebben deelgenomen aan een witte mars door het centrum van Luik. De deelnemers aan de optocht herdachten de slachtoffers van de schietpartij eerder deze week. Naast hun solidariteit met de getroffen families wilden ze ook hun bezorgdheid uiten over het toenemende geweld. 

Dinsdag vermoordde Benjamin Herman in Luik twee vrouwelijke agentes van de lokale politie met hun eigen dienstwapen en student Cyriel Vangriecken. Herman deed dat tijdens zijn penitentiair verlof. Om eer te betuigen aan de overledenen en hun nabestaanden stapten sympathisanten vanmiddag door Luik. Volgens de lokale politie waren ze met bijna 3.000.

"Ik ben politieagent geweest en ik heb nooit een kogelvrij vest gedragen", zei een van de deelnemers. "Nu moeten agenten elke dag een kogelvrij vest dragen. Dat is wel een teken dat er iets misloopt in de maatschappij." 

VRT

Veel aanwezigen waren vrienden van Cyriel Vangriecken. "Hij stond altijd dicht bij zijn vrienden", zei Anais. "Hij stond voor iedereen klaar, altijd glimlachend. En hij sprak nooit over geweld. We konden altijd op hem rekenen wat er ook gebeurde." 

Volgens VRT-journaliste Fatma Taspinar die ter plekke was, zitten de Luikenaars nog met veel vragen rond hoe dit alles precies is kunnen gebeuren en verwachten ze een signaal van de politiek. 

Een van de belangrijkste vragen in het onderzoek blijft of Herman alleen handelde of niet.  Het is ook nog wachten op de resultaten van het autopsierapport: er wordt onderzocht of hij misschien onder invloed van drugs was. De resultaten van dat onderzoek worden volgende week verwacht. 

De optocht is begeleid door politieagenten. Op de plek van de feiten lieten de deelnemers de witte ballonnen die ze bij zich hadden los, een symbolisch teken van hoop. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen