Videospeler inladen...

Filipijnse president Duterte onder vuur nadat hij vrouw op de mond heeft gekust

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft kritiek gekregen omdat hij tijdens een evenement in Zuid-Korea een Filipijnse vrouw op de mond heeft gekust. Duterte zelf zei dat het om een grap ging, maar op sociale media wordt zijn gedrag sterk veroordeeld.  

President Duterte sprak tijdens een officieel driedaags bezoek aan de hoofdstad Seoel een groep overzeese Filipijnse arbeiders toe,  “Overseas Filipino workers” (OFW). 

Twee vrouwen werden tijdens het evenement op het podium uitgenodigd om een boek in ontvangst te nemen. Ze waren duidelijk onder de indruk van Duterte. De president omhelsde een vrouw en kuste haar op de wang. Daarna maande hij de tweede vrouw aan om hem op de mond te kussen. Na zenuwachtig gelach van de jonge vrouw en herhaaldelijke gebaren van de president, heeft de vrouw hem uiteindelijk op de mond gekust.

"Afleiding voor dalende populariteit"

De menigte in de zaal juichte tijdens het tafereel. Maar op internet lokte het incident meteen verontwaardiging uit. 

De Filipijnse vrouwenrechtenorganisatie Gabriela veroordeelde het gedrag van de president en zei dat hij hiermee de aandacht wil afleiden van de echt belangrijke kwesties in het land en van zijn tanende populariteit.  

"Zijn herhaald machogedrag is bedoeld als entertainment, om de realiteit van zijn snel dalende populariteit te verbergen, die veroorzaakt wordt door problemen met buitengerechtelijke executies, grootschalige corruptieschandalen, …”  schreven ze in een verklaring.

Zijn herhaaldelijk machogedrag is bedoeld als entertainment om de realiteit van zijn snel dalende populariteit te verbergen

Vrouwenrechtenorganisatie Gabriela

De president zou aan de vrouw, Bea Kim, gevraagd hebben of ze single was, dat zei ze achteraf aan een Filipijns persbureau. Ze zou geantwoord hebben dat ze getrouwd is met een Koreaan. Verder zei de betrokken vrouw dat er geen kwade bedoelingen aan de kus verbonden waren. "Het betekende niets anders dan entertainment, het was bedoeld om de aanwezige Filipijnen gelukkig te maken."

Het is niet de eerste keer dat Duterte wordt beschuldigd van ongepast gedrag tegenover vrouwen.

Gelijkaardig gedrag

President Duterte heeft eerder verontwaardiging uitgelokt met een reeks opmerkingen die door critici als “vrouwenhaat” werden bestempeld.

In april 2016, tijdens een verkiezingscampagne, ontstond er ophef rond een uitspraak van Duterte over de moord en verkrachting van een vrouwelijke Australische missionaris in 1989 in Davao, waar hij destijds burgemeester was.

“Ik was boos omdat ze verkracht was", zei Duterte. "Dat is één zaak, maar ze was zo mooi, de burgemeester had de eerste moeten zijn, wat een verspilling." Zijn kabinet verontschuldigde zich later voor de uitspraak.

Eerder dit jaar had Duterte aan Filipijnse soldaten gezegd dat ze vrouwelijke communistische rebellen moesten neerschieten in de vagina.

"Sterk vaderfiguur"

Beide incidenten hebben een golf van verontwaardiging en kritiek uitgelokt. Toch blijft de president populair in zijn land en wordt hij gezien als een sterke en assertieve vaderfiguur die zorg draagt voor zijn land en voor de overzeese werkers. 

Meest gelezen