2014 Getty Images

"Google hernieuwt omstreden contract met Pentagon niet"

Volgens verschillende Amerikaanse media zou Google zijn omstreden samenwerking met het Pentagon -het Amerikaanse ministerie van Defensie- niet voorzetten als het huidige contract afgelopen is. Over het project was de laatste maanden veel interne onrust ontstaan. Google zelf geeft geen commentaar.

Enkele maanden geleden startten Google en het Pentagon Project Maven op. Daarbij stelt Google kennis en technologie over artificiële intelligentie (AI) ter beschikking van de Amerikaanse Defensie. Het zet zelflerende software in bij de interpretatie van video's gemaakt door drones.

Dat maakt het eenvoudig om beelden sneller te classificeren op de aanwezigheid van mensen of voorwerpen, en om mensen van voorwerpen te onderscheiden. Dat zijn data die op termijn gebruikt zouden kunnen worden om bijvoorbeeld te kunnen bepalen wie er gedood moet worden tijdens een missie.

Die medewerking leidde tot enige onrust binnen Google. Duizenden werknemers tekenden een interne petitie, een twaalftal mensen zouden ontslag genomen hebben vanwege het project. Ze vinden dat Google zich door zijn medewerking te dicht waagt bij rechtstreekse oorlogsvoering.

"Contract wordt niet hernieuwd"

Google zelf verdedigde de samenwerking in april door te zeggen dat het gaat om een testproject. De software zal alleen defensief gebruikt worden en nooit dienen om slachtoffers te maken, zei topvrouw Diane Green toen.

Verschillende Amerikaanse media citeren nu anonieme bronnen bij Google die stellen dat Diane Green tijdens een stafvergadering eind vorige week gezegd heeft dat het huidige contract met het Pentagon niet hernieuwd wordt. Project Maven loopt nog tot maart 2019.

Google zelf geeft geen commentaar bij de nieuwsberichten en zegt ook niet of het na maart volgend jaar zijn samenwerking met het Pentagon volledig zal stopzetten. Het contract over Project Maven zou minstens 9 miljoen dollar waard zijn.

Meest gelezen