AFP or licensors

Salvini: "Italië zal niet langer het vluchtelingenkamp van Europa zijn"

Enkele dagen na zijn eedaflegging is de kersverse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini afgezakt naar Sicilië. Hij steunt er de campagne van zijn partijgenoten voor de gemeenteraadsverkiezingen van later deze maand, en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn anti-migratiestandpunt kracht bij te zetten.

"Italië zal niet langer het vluchtelingenkamp van Europa zijn", dat is wat de minister en kopstuk van de extreemrechtse Lega de voorbije dagen op Sicilië meermaals herhaalde. Salvini bracht afgelopen weekend een bezoek aan de hotspot Pozzallo, waar aankomende migranten worden geregistreerd, en waar hun foto en vingerafdrukken worden genomen. 

AFP or licensors

Vlak vóór zijn bezoek aan het centrum kondigde hij aan dat hij zo snel mogelijk af wil van migranten zonder verblijfsvergunning: "Hun mooie leven is voorbij, ze zullen hun koffers mogen pakken". Voor Salvini's Lega heeft het merendeel van de migranten in Italië geen recht op het statuut van vluchteling en is Italië niet bij machte om hen te helpen. Salvini wil in elke Italiaanse regio een terugkeercentrum, waar migranten tot 18 maanden lang zouden kunnen worden opgesloten. 

Het mooie leven van illegale migranten is voorbij

"Ofwel reikt Europa ons de hand om ons land in veiligheid te brengen, ofwel kiezen we andere methodes", zegt hij in een tweet, verwijzend naar de terugkeercentra.

Ook in een radio-interview drong Salvini er bij de Europese Unie op aan om meer te doen om Italië te helpen. "Het is klaar en duidelijk dat Italië in de steek is gelaten".

Morgen ontmoet Salvini zijn Europese collega’s in Luxemburg. Bovenaan de agenda staat de bespreking van de Dublin-regels. De nieuwe Italiaanse regering van Lega en Vijfsterrenbeweging wil af van die regels, die stellen dat een asielzoeker asiel moet aanvragen in het land van aankomst.

Meest gelezen