Videospeler inladen...

30 jaar "Dîner en Blanc": hoogtepunten van de jubileumeditie

"Het Dîner en Blanc" begon in 1988 in Parijs als een vrolijke picknick in het Bois de Boulogne, met 200 feestelijk in het wit geklede vrienden. Dit jaar werd het een verjaarseditie op de esplanade voor het Hôtel des Invalides met 20.000 deelnemers, van wie één derde uit het buitenland. Vandaag kent het gebruik volgens initiatiefnemer Aymeric Pasquier, zoon van de oprichter François Pasquier, in 35 landen navolging. 

Het concept is simpel: kom van kop tot teen in het wit gekleed, om samen gezellig een avondmaal te nuttigen. Naast eigen voedsel en drank, brengen de deelnemers ook hun eigen tafels, tafelkleden, stoelen en bord en bestek mee. Samen wordt er genoten van champagne en wijn. Sterke drank en bier zijn verboden. De deelnemers moeten op het einde hun afval mee naar huis nemen. 

Organisatoren spreken van een samenkomst van 20.000 tot 30.000 deelnemers. Een derde daarvan zijn toeristen. Sommigen reisden zelfs speciaal naar Parijs voor de gelegenheid. 24 orkesten zorgden voor muzikale begeleiding.

De deelnemers worden pas een uur op voorhand van de locatie verwittigd via enkele berichtjes. De datum is wel op voorhand bekend. Dit jaar was de plaats van afspraak Les Invalides. Het evenement vond eerder al plaats aan de Champs-Élysées, bij het Louvre en onder de Eiffeltoren. 

De Fransman François Pasquier zette het eerste Dîner en Blanc in 1988 in Parijs op. Het begon als een louter gezellig etentje onder vrienden in de bekendste groene zone van Parijs, het Bois de Boulogne. Pasquier vroeg zijn vrienden om in witte kleding te komen. Zo konden ze elkaar makkelijker herkennen.

Het diner werd jaar na jaar bekender, feestelijker en grootser. Vorig jaar namen er maar liefst 110.000 mensen deel, verspreid over 28 landen. Onder meer de steden New York, Montreal en Sydney organiseren een Dinner in White.

Mensen komen in witte kleding samen op de esplanade van Les Invalides
Het monument Les Invalides op de achtergrond
AFP or licensors
Een vrouw in feestelijke stemming die de 30ste verjaardag van het Dîner en Blanc viert
AFP or licensors
Samen wordt er gezellig gegeten en gedronken
Het dîner duurt tot 's avonds laat

Meest gelezen