Bakker die taart weigert te bakken voor homokoppel wint rechtszaak in VS

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft een bakker in het gelijk gesteld die geweigerd had een taart te bakken voor het huwelijk van een homokoppel. Volgens het hof waren de religieuze rechten van de bakker verwaarloosd.

Vijf jaar geleden klopten David Mullins en Charlie Craig aan bij de Masterpiece Cakeshop in de stad Lakewood, Colorado. Ze wilden een taart bestellen voor hun huwelijksreceptie. Maar Jack Phillips - de eigenaar van de bakkerij - weigerde om een taart te bakken voor het huwelijksfeest van de twee mannen, omdat het niet strookte met zijn christelijke geloof.

Het homokoppel diende daarop een klacht in wegens discriminatie. Mullins en Craig wonnen hun zaak bij de burgerrechtencommissie en voor de rechtbank. In 2015 kregen ze nog gelijk van de beroepsrechter in Colorado, die oordeelde dat bakker Phillips niet gekrenkt kan zijn in zijn vrije meningsuiting. "De bakker verspreidt geen boodschap dat hij het homohuwelijk ondersteunt wanneer hij gewoon de wet naleeft en al zijn klanten gelijk behandelt", aldus het arrest.

Phillips trok daarop naar het Hooggerechtshof en dat heeft nu met zeven stemmen tegen twee de bakker gelijk gegeven. Het hof oordeelde dat de  commissie in Colorado, die de bakker verplicht had al zijn klanten te bedienen, wat hun seksuele voorkeur ook moge zijn, geen rekening had gehouden met de religieuze bezwaren van de bakker.

Meest gelezen