Videospeler inladen...

Bill Clinton schreef een thriller: "President vermist"

De Amerikaanse oud-president is de co-auteur van een thriller, samen met succesauteur James Patterson. Thema: een cyberattack tegen de Verenigde Staten.

Het is een primeur: een vroegere Amerikaanse president die een thriller schrijft. Clinton is altijd wel een lezer geweest van spannende verhalen, zegt hij in interviews.

"The president is missing", of in het Nederlands "President vermist" gaat over een cyberattack tegen de Verenigde Staten, en over de verdwijning van president Jonathan Lincoln Duncan. Het boek wordt ook verfilmd tot een tv-reeks, volgend jaar.  Het is 500 pagina's dik. Al voor het verscheen stond het bovenaan de verkooplijsten. Het boek komt vandaag tegelijk in tientallen landen en talen uit.

De politieke thriller is fact en fiction ineen. Volgens beide auteurs kan het scenario ook in het echt gebeuren. Patterson zorgde naar verluidt voor het strakke tempo van het boek; Clinton voor de levensechte details van het leven in het Witte Huis. "De fysieke omgeving moet echt zijn, maar ook de procedures, het spel tussen de president, zijn staf en de wereldleiders moet realistisch aanvoelen. Zelfs hoe de geheime dienst werkt," zei Bill Clinton in een interview met het persbureau AP.  

Over het thema van de thriller, cyberveiligheid, is Clinton naar eigen zeggen al "twintig jaar bezorgd". "Al in 1997 tekende ik een uitvoeringsbevel om cyberveiligheid grondig te onderzoeken. Ik ben nog altijd bezorgd dat we daar te weinig moeite voor doen, dat we te traag zijn." 

Monica Lewinsky

Pikant element: de president in het boek wordt bedreigd met afzetting, impeachment, iets wat Clinton zeker heeft onthouden uit het seksschandaal met Monica Lewinsky. In de marge van de boekvoorstelling kreeg hij op NBC de vraag of hij annoo 2018 wél zou opstappen als zoiets als met Lewinsky nu zou gebeuren, in deze #MeToo-tijden. Clinton antwoorde dat hij het niet anders zou hebben aangepakt, omdat de feiten dezelfde zouden zijn.

James Patterson is een Amerikaanse multimillionseller, met reeksen als "Alex Cross" en "The Women's Murder Club". Van zijn boeken zijn naar schatting 270 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Hij is dan ook de best verdienende thrillerschrijver ter wereld.

Meest gelezen