Brusselse burgemeester Close geeft feestje vlak voor verkiezingen: "Geen problemen met sperperiode"

Op 25 september, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, zal in Brussel de "Philippe Close Party" plaatsvinden. Dat doet verschillende wenkbrauwen fronsen: Philippe Close (PS) is de burgemeester van Brussel en het feest valt pal in de sperperiode, de periode waarin er voor politici strenge campagneregels gelden. Volgens het kabinet Close is er echter geen probleem.

Op 14 oktober zijn er de gemeenteraadsverkiezingen, en naar goede gewoonte gaat drie maanden daarvoor de sperperiode in: in die periode gelden strengere regels voor kiescampagnes.

Is dergelijk "Philippe Close Party" dan wel toegelaten? Het kabinet Close ziet alvast helemaal geen probleem. Een woordvoerster van de Brusselse burgemeester vertelt aan Bruzz dat het feest al 12 jaar georganiseerd wordt, en dus niet telt als kiescampagne. "Waarom zouden we het feestje nu plots afschaffen?", klinkt het.

Het verkiezingsreglement  voor Brusselse steden en gemeenten vermeldt dat evenementen die elk jaar rond hetzelfde tijdstip plaatsvinden toegelaten zijn tijdens de sperperiode en dat de kosten niet noodzakelijk aangegeven moeten worden als verkiezingsuitgave. Als het evenement echter plots veel meer kost tijdens een verkiezingsjaar, kan het budget wel als campagne-uitgave gezien worden. De woordvoerster van Close benadrukt dat het evenement niet betaald zal worden met overheidsgeld.

Meest gelezen