Carl Devos: "Dossier rond F-16 komt als boemerang terug, ook voor Crombez zelf"

Het dossier rond de opvolging van de F-16 dreigt in het gezicht van de SP.A en voorzitter John Crombez te ontploffen. Dat zegt politicoloog Carl Devos (UGent), nu is gebleken dat mails die Crombez aanhaalde om het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) te eisen mogelijk niet authentiek zijn. Volgens Devos komt de positie van de SP.A-voorzitter finaal evenwel niet in het gedrang. 

Straks komt het partijbureau van de Vlaamse socialisten samen. Daar zal de schade worden opgemeten van het politieke schouwspel van de afgelopen dagen. In de krant De Standaard slaat voorzitter Crombez alvast mea culpa: "Ik had die mails beter niet gebruikt". Al blijft hij wel overtuigd van de inhoud van de mails en dus over zijn stelling dat minister Vandeput gelogen heeft.

Hoe dan ook, dat er nu ernstige vraagtekens worden geplaatst bij de bewuste mails, is "behoorlijk schadelijk" voor de SP.A in het algemeen en de voorzitter in het bijzonder. "Voor de partij is dit een boemerang", zegt politicoloog Carl Devos. "Dit hele dossier - waarmee ze zichzelf naar boven getrokken hebben en waarmee ze weer relevant werden - dreigt nu in het eigen gezicht te ontploffen. Ook voor de voorzitter die dit hele dossier geleid heeft en er de woordvoerder van was, is dit een zeer vervelende zaak."

Professor Devos gelooft echter niet dat de positie van voorzitter Crombez straks op het partijbureau echt in de problemen zal komen. "Het zou mij zeer verbazen dat het partijbureau de voorzitter, die verder wil gaan, tot andere gedachten zou moeten dwingen. Dat zou de partij zeer verdeeld tonen enkele maanden voor de lokale verkiezingen. Bovendien vinden nogal wat mensen dat de partij onder Crombez in betere doen is."

"Kunnen niet uitsluiten dat hier doelbewuste strategie achter zit om SP.A in de val te lokken"

Desalniettemin vindt Carl Devos dat SP.A-voorzitter John Crombez allicht wat overmoedig en naïef is geweest. "De partij is zeer overtuigd van haar gelijk en denkt echt dat er iets grondig fout zit in het F-16-dossier.  Ze heeft daar in het verleden heel veel tijd en energie in geïnvesteerd. Nu kwamen er nog een paar extra mails binnen. Ik denk dat ze in een soort enthousiasme te weinig onderzoek hebben gedaan en dat mee voor waar hebben aangenomen in de hoop dat die laatste elementen Vandeput konden doen kantelen."

Volgens Devos hebben de SP.A en voorzitter Crombez zich laten vangen. Maar door wie? "We hebben geen idee vanwaar die mails kunnen komen. Het kan iemand zijn die zich eventjes interessant wil maken, een fantast. Maar het kan ook onderdeel zijn van een operatie van tegenstrevers van de SP.A binnen het leger, de politiek en ondernemingen. Dat is zeer onrustwekkend want dat zou iets zeggen over de manier waarop aan politiek wordt gedaan. Als dat soort van heimelijke strategieën erachter zit, is dat niet alleen vervelend voor de SP.A, maar ook voor de politiek."

Herbeluister hieronder het gesprek met Carl Devos in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen