Cateringbedrijf Esthio mag weer (deels) maaltijden leveren na grote salmonellabesmetting

Bij cateringbedrijf Esthio in Harelbeke gaan er weer maaltijden naar buiten. Voorlopig mag de cateraar van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) enkel leveren aan bedrijven, nog niet aan scholen. Esthio in Harelbeke was meer dan een week gesloten nadat in totaal meer dan 450 kinderen in West-Vlaamse en Oost-Vlaamse scholen besmet raakten met salmonella.

De scholen waar de kinderen ziek werden kregen hun eten van het cateringbedrijf uit Harelbeke. Esthio kan nu veilig weer heropstarten, zegt Dorine Van Geert, woordvoerster van het Federaal Voedselagentschap.

"De traiteur heeft alle lokalen gedesinfecteerd en gereinigd. Voorlopig levert hij enkel aan bedrijven en stapsgewijs zullen zijn maaltijden dan ook terug naar de scholen vertrekken. In eerste instantie naar scholen waar geen enkel kind ziek werd."

Alle scholen die maaltijden krijgen van Esthio moesten ook hun lokalen desinfecteren voor ze weer eten van het cateringbedrijf kunnen serveren. Het is nog altijd niet duidelijk hoe de schoolkinderen nu precies besmet raakten met salmonella.

Laatste verdachte

"Uit ons onderzoek blijkt dat noch de lasagne, noch het stoofvlees de oorzaak zijn van de besmetting", zegt Dorine Van Geert, woordvoerster van het Federaal Voedselagentschap. "De salade is de laatste verdachte. Maar daar waren geen resten meer van. We zoeken verder."

Cateringbedrijf Esthio uit Harelbeke is opgelucht dat het vanaf vandaag weer maaltijden mag leveren. "Het is voor ons het licht aan het einde van de tunnel. Wij hebben vorige week een heel traject afgelegd met het FAVV in een zoektocht naar iets dat we nog altijd niet gevonden hebben."

Schoonmaakactie

"We zijn blij dat er niets is gevonden in de infrastructuur. Ook niet in de ingrediënten. Ik kan u geruststellen. Wij hebben een enorme cleaning gemaakt van het gebouw. Alles is gereinigd, open verpakkingen zijn weggegooid. Dus wij starten met een absoluut clean bedrijf." 

Bij één medewerker van cateraar Esthio werd na de controle van de stoelgang wel vastgesteld dat hij drager was van salmonella. Maar het is uitgesloten dat hij de grootschalige besmetting heeft veroorzaakt. Hij komt daarvoor tijdens zijn werk te weinig in contact met het eten.

Meest gelezen