Videospeler inladen...

Crombez: "Zij die de vliegtuigen willen bestellen hebben er baat bij onze geloofwaardigheid aan te vallen"

SP.A-voorzitter John Crombez zegt in "De afspraak" dat hij heel zeker blijft van zijn dossier over de vervanging van de F-16's, ondanks het feit dat twee mails die hij vorige week liet zien waarschijnlijk vals zijn. Volgens Crombez zijn het diegenen die de nieuwe vliegtuigen willen bestellen die er baat bij hebben de geloofwaardigheid van de SP.A aan te vallen.

Crombez zegt dat hij de indruk heeft "dat we dicht bij de waarheid gekomen waren. Dat verklaart ook de felle reacties". "Wie heeft er baat bij om nu SP.A in diskrediet te brengen? Zij die nieuwe straaljagers willen bestellen", aldus Crombez.

"Ik weet niet goed wat ik van die (valse) mails moet denken", zegt Crombez. "Er staan dingen in waarvan gezegd wordt dat het manifeste fouten zijn, maar wij hebben gekeken of de inhoud klopt: heeft men in april 2017 in de legertop weet van het feit dat de verlenging van de levensduur van de F16's mogelijk is. Dat is wat wij belangrijk vonden."

"Ik lees allerlei theorieën en complotten, maar wat voor mij het belangrijkste is, is dat wij maanden aan een dossier hebben gewerkt, met een hele reeks stevige stukken - die de pers ook heeft  en die niemand in vraag stelt - waaruit blijkt dat er een groot probleem is met het dossier."

"Het is onze democratische plicht om de waarheid naar boven te brengen, al neem je daar risico's mee. We zitten met een democratisch probleem als het parlement geen juiste antwoorden meer krijgt op vragen over een miljardendossier met een immense lobby. Dat is het belangrijkste voor ons: hoe kunnen we er nog voor zorgen dat de mensen de waarheid kennen."

"Er wordt veel gezegd en geschreven dat onze geloofwaardigheid is aangetast en het is blijkbaar belangrijk om de geloofwaardigheid van de boodschapper aan te tasten. Alles wat we inhoudelijk hebben aangebracht klopt. Men begint zich nu de vraag te stellen wie hier baat bij heeft dat de geloofwaardigheid van de SP.A wordt aangevallen. Wellicht diegenen die heel rustig gewoon die straaljagers willen bestellen", besluit Crombez.

Meest gelezen