Videospeler inladen...

De Bende van Nijvel: "Euh, wat is dat?"

De Bende van Nijvel, de kernramp in Tsjernobyl, het Heizeldrama, ... Het zijn allemaal gebeurtenissen die in ons collectief geheugen staan gegrift. Maar in welke mate zijn jongeren hiervan op de hoogte? Wij trokken de straat op en ondervroegen willekeurige jongeren tussen 15 en 25 jaar over zeven gebeurtenissen die een impact hadden op onze geschiedenis. Nadien legden we de resultaten voor aan pedagoog Pedro De Bruyckere. Vandaag: de Bende van Nijvel.

De Bende van Nijvel was een criminele bende die in 1982, 1983 en 1985 een reeks moorden, inbraken, diefstallen en overvallen in België pleegde. In totaal heeft de Bende 28 dodelijke slachtoffers gemaakt.  De gruwelijke misdaden zijn nog steeds niet vergeten door de meerderheid van de Belgen, maar uit onze bevraging blijkt dat niet alle jongeren de feiten op een rijtje hebben.  Een "supermarkt", "de Reus" en "lang geleden" zijn enkele trefwoorden waar de meeste jongeren aan denken. Daarentegen kunnen enkelingen niet antwoorden op onze vraag, omdat ze toen nog niet geboren waren. "De Bende van Nijvel? Wat is dat?" vraagt een studente zich luidop af:

Videospeler inladen...

Dat is lang geleden gebeurd. Toen was ik nog niet geboren.

Student, 22 jaar

Is het vreemd dat sommige jongeren niet op de hoogte zijn?

"Wat hier opvalt is dat ze de actualiteit minder goed kennen." zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. "Ze zeggen dat de Reus is opgepakt, maar ze weten niet dat er al een nieuw spoor is naar een andere, mogelijke Reus." 

Volgens Pedro is het logisch dat ze de commotie rond de Bende van Nijvel niet meer weten, aangezien ze die niet hebben meegemaakt. "Ik weet nog - toen ik met mijn moeder naar de winkel ging - dat ze mij waarschuwde: Als er iets gebeurt, moet je naar daar lopen."

Ik weet nog - toen ik met mijn moeder naar de winkel ging - dat ze mij waarschuwde: Als er iets gebeurt moet je naar daar lopen.

Pedro De Bruyckere, pedagoog

Maar de recente media-aandacht voor de zaak is niet genoeg om in het collectief geheugen van jongeren te blijven hangen. "Het afgelopen jaar werd de Bende veel besproken in de media, maar de nieuwe film die dit jaar uitkomt zal een zekere impact hebben op jongeren, want hoe meer dingen herhaald worden, hoe meer er dingen onthouden worden."

Lees verder onder de afbeelding.

Robotfoto van de Bende van Nijvel

Ter opfrissing: wat is er toen gebeurd?

In 1982 liet De Bende van Nijvel  voor het eerst van zich horen, door het stelen van een geweer in een wapenwinkel in Dinant.  Tussen 1982 en 1983 pleegden ze verschillende misdrijven: autokapingen, roofovervallen en inbraken. Maar de overval waardoor ze hun bekende bijnaam zouden krijgen, was een nachtelijke inbraak bij een Colruyt in Nijvel.  Een man en een vrouw die met hun auto kwamen tanken, werden gedood. Een rijkswachtpatrouille werd beschoten en een politieman werd in een hinderlaag gelokt en voor dood achtergelaten.

Lees verder onder de afbeelding.

De Delhaize in Aalst

In 1985 wordt de Bende nog gewelddadiger. Hun laatste en meteen ook hun bloedigste roofoverval vond plaats in een Delhaize in Aalst.  Acht mensen lieten het leven.  In totaal maakte de Bende van Nijvel 28 dodelijke slachtoffers en 40 gewonden. Tot vandaag zijn de daders nog niet gevat, maar het onderzoek loopt verder en is één van de langst lopende en duurste onderzoeken in de geschiedenis van het Belgische gerecht. 

Meest gelezen