De Lente-offensieven van de Grote Oorlog: Duitslands laatste kans (deel II)

Deel II van deze longread brengt het verhaal van de laatste drie Duitse lenteoffensieven in 1918. Een grote, beslissende overwinning lijkt even binnen handbereik, maar uiteindelijk wordt dit het begin van de volledige ondergang: 8 augustus wordt de “de zwarte dag” voor het Duitse leger.  

Amper vijf maanden voor het einde van de Eerste Wereldoorlog, begin juni 1918, staat het Duitse leger op minder dan 70 kilometer van Parijs. Het is de derde, succesvolle Duitse aanval in het voorjaar van 1918. Er volgen er nog twee. Bij de Geallieerden heerst even paniek en pessimisme, een Duitse doorbraak lijkt niet ver meer af. Maar de paniek blijkt ongegrond, uiteindelijk nemen de Geallieerden het initiatief over en bezorgen de Duitsers een eerste nederlaag.  Ze moeten alle terrein dat ze in enkele weken hadden veroverd weer afstaan. En ook de Duitse bondgenoot, Oostenrijk-Hongarije, lijdt een eerste Nederlaag. Het begin van het einde! Lees hier het verhaal van de laatste Duitse offensieven van de Eerste Wereldoorlog.

Meest gelezen