Videospeler inladen...

Do’s-and-don’ts voor wie naar het WK voetbal in Rusland gaat

Het aftellen naar het WK voetbal in Rusland is in volle gang. Heel wat landgenoten zullen er één of meerdere wedstrijden bijwonen. Wat doe je best wel of zeker niet? Waar moet je op letten? FOD Buitenlandse Zaken heeft een aantal tips. Wij zetten er een aantal do’s-and-don’ts van op een rijtje.

Voetbal moet een feest zijn. Ook het wereldkampioenschap in Rusland. Heel wat Belgen zullen de Rode Duivels daar gaan aanmoedigen. Een overzicht van waar je aan moet denken en wat je beter niet kunt doen.

Vergeet je FAN ID niet

Nadat je een ticket hebt gekocht, vraag je online je FAN ID aan (www.fan-id.ru/registration.html). Deze is van cruciaal belang. Niet alleen om het stadion binnen te geraken, maar je FAN ID geldt ook als visum en is noodzakelijk om Rusland in én uit te reizen.

Naast je FAN ID zijn volgende documenten nog belangrijk: je ticket(s) en paspoort (6 maanden geldig en twee blanco pagina's).

Let op je eigen veiligheid

Tijdens het tornooi zal er een gigantische ontplooiing zijn van lokale ordediensten (politie, private security), maar ook van stewards die de supporters zoveel mogelijk zullen helpen. Er worden ook stewards ingezet die het Engels machtig zijn en er zullen wegwijzers in het Engels zijn.

Er zal ook een mobiel team van de Belgische politie aanwezig zijn in de speelsteden vanaf 2 dagen voor elke wedstrijd. Deze politiemensen zijn herkenbaar  aan een blauw hesje, met de vermelding 'police', de Belgische driekleur en de Europese vlag.

Enkele tips voor je veiligheid!

1.    Verplaats je bij voorkeur niet alleen.
2.    De Russische samenleving is niet tolerant inzake  LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender). Het openlijk uiten van affectie tussen mensen van hetzelfde geslacht kan voor problemen zorgen. Het openlijk propageren van homoseksualiteit is overigens verboden in Rusland.
3.    Neem nooit foto’s van militaire installaties.
4.    Gebruik van verdovende middelen wordt niet aanvaard én wordt zeer streng aangepakt.
5.    Voor het gebruik van geweld geldt een absolute nultolerantie.
6.    Neem eventuele medicijnen mee in hun originele verpakking, alsook een voorschrift.
7.    Het openlijk drinken van alcohol op straat is in Rusland verboden.
8.    Vuurwerk, voetzoekers, gastrompetten, etc. zijn verboden.
9.    Neem tijdens de reis naar Rusland je meest waardevolle dingen mee in je handbagage.
10.    Vertrek op tijd naar het stadion en hou rekening met files.

Zorg voor een goede verzekering

Een (medische) reisverzekering met voldoende dekking voor hospitalisatie en repatriëring is een absolute noodzaak. Rusland wordt doorgaans niet gedekt door een Belgische reisverzekering. Indien je met je eigen auto naar Rusland reist,  heb je ook een geldige autoverzekering nodig.  Ook hiervoor geldt : Rusland is traditioneel niet gedekt door je standaard autoverzekering.

Registreer je reis op Travellers Online

Registreer je op Travellers Online (https://travellersonline.diplomatie.be/). Als er toch iets fout loopt, een aanslag of een ongeluk bijvoorbeeld, kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Kijk uit met (mobiel) dataverkeer

Hou er rekening mee dat dataverkeer in het buitenland niet altijd op een veilige manier kan plaatsvinden. Het gebruik van smartphones of andere elektronische apparatuur, waarbij veel persoonlijke data op één plek verzameld worden, brengt steeds een aantal risico’s met zich mee.

Enkele tips:
1.    Installeer geen nieuwe apps of updates ter plaatse.
2.    Beperk het gebruik van mobiele connecties (Wifi, 3G of 4G, Bluetooth) alleen tot het strikt noodzakelijke.
3.    Gebruik verschillende moeilijke paswoorden voor verschillende websites en bescherm ook je socialemediaprofielen.
4.    Schakel ten slotte in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk je roaming uit, want die is enorm duur.

Meest gelezen