Fedasil sluit in september het opvangcentrum voor asielzoekers in Scherpenheuvel

Het opvangcentrum voor vluchtelingen in het Peeterskasteel in Scherpenheuvel zal in september 2018 de deuren sluiten. Het werd in november 2015 door Caritas International geopend in opdracht van Fedasil. Gezinnen met kinderen verhuizen tijdens de maand augustus, de anderen in september. Dat meldt het gemeentebestuur van Scherpenheuvel-Zichem.

Sinds de opening werden in het opvangcentrum circa 600 mensen opgevangen en begeleid. Momenteel verblijven er nog 160 personen, onder wie 90 volwassenen en 70 minderjarigen, samen goed voor 27 nationaliteiten. Waar de asielzoekers naartoe gebracht zullen worden, is nog niet bekend. Caritas International maakt over alle aanwezigen een dossier voor Fedasil met het oog op hun herhuisvesting.

De aankondiging van de komst van het opvangcentrum gaf in eerste instantie aanleiding tot veel ongerustheid bij de inwoners, maar volgens burgemeester Manu Claes (CD&V) is er ondertussen bij de bevolking een groot gevoel van solidariteit gegroeid. Een breed samengestelde stuurgroep volgt tot op vandaag alle aspecten die samenhangen met de opvang. Incidenten waren er nauwelijks.

Meest gelezen