Videospeler inladen...

Geens na schietpartij Luik: "Ik heb meer verpleegkundigen en psychologen nodig"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vraagt meer middelen voor verpleegkundigen en psychologen om gevangenen, zoals de schutter in Luik, te kunnen behandelen. Dat heeft hij gezegd in de Kamercommissie Justitie. Daarnaast wil Geens aan geradicaliseerde gevangenen ook een deradicaliseringscursus kunnen opleggen als voorwaarde voor het verkijgen van een penitentiair verlof. 

In de Kamercommissie Justitie moest minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmiddag enkele vragen beantwoorden naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Luik vorige week dinsdag. Daarbij kwamen twee agentes en een 22-jarige student om het leven. De schutter, de 31-jarige Benjamin Herman, zat opgesloten in de gevangenis, maar had penitentiair verlof gekregen. Het federaal parket onderzoekt momenteel of Herman in de gevangenis geradicaliseerd raakte, aangezien hij daar in contact stond met geradicaliseerden.

Volgens Geens wordt er momenteel in onze gevangenissen te veel overgelaten aan de bereidheid van de gedetineerde zelf. En dat moet veranderen. “Men kan aan mensen die van jongs af aan zware problemen hebben geen deradicalisering, arbeid of opleiding opleggen met het oog op hun herintegratie in de maatschappij. De vrijheid van die persoon is totaal en dat boezemt mij angst in. Ik denk dat we in onze wetgeving meer gestandaardiseerde voorwaarden zouden moeten opnemen, zodat een gevangene geen penitentiair verlof, uitgaansvergunning of beperkte detentie kan krijgen, behalve indien hij bereid is een maatregel te volgen die hem geschikter maakt om terug te keren in de maatschappij.”

Men kan aan mensen die zware problemen hebben geen deradicalisering, arbeid of opleiding opleggen met het oog op hun herintegratie in de maatschappij. Hun vrijheid s totaal en dat boezemt mij angst in.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Geens vraagt ook meer middelen voor verpleegkundigen en psychologen. "Die hebben we nodig om personen met een zwak psychologisch profiel, zoals meneer Herman, te kunnen behandelen in eerste lijn." Want volgens de minister van Justitie is één derde van de personen in de gevangenissen zwaar zorgbehoevend. Geens verwees hierna nogmaals naar het invoeren van een nieuw psychiatrisch observatiecentrum. Dat centrum zou ook gedetineerden met psychiatrische problemen kunnen onderzoeken voor hun vrijlating.

De minister benadrukte op het einde nogmaals dat de verschillende diensten in eer en geweten beslissingen hebben genomen op basis van de beschikbare informatie op dat moment. "Ik heb niet het gevoel dat er fouten zijn gemaakt die absoluut vermeden hadden kunnen worden", zegt Geens, ook al betreurt hij de verschrikkelijke feiten. 

Meest gelezen