Japanse minister van Financiën levert één jaar salaris in

Minister Taro Aso levert vrijwillig één jaar salaris in. Hij neemt hiermee de verantwoordelijkheid voor de rol die zijn ministerie speelde in het Moritomo-schandaal dat vorig jaar is uitgebarsten in Japan.

Het schandaal ontstond na de controversiële verkoop van een stuk grond door de Japanse overheid in 2016. Het bedrijf Moritomo Gakuen kon de grond voor een fractie van de marktprijs overkopen om er een school op te bouwen. Het ministerie van Financiën heeft nu toegegeven dat het heeft geknoeid met honderden documenten. 

Tijdens een persconferentie verontschuldigde Aso zich: "Ambtenaren mogen nooit administratieve documenten vervalsen, of zulke documenten doorgeven aan het parlement. Het is erg jammer dat dit gebeurde. De manier waarop overheidspersoneel omging met de documenten van de onderhandelingen is extreem ongepast."

Ambtenaren mogen nooit administratieve documenten vervalsen, of zulke documenten doorgeven aan het parlement. Het is erg jammer dat dit gebeurde 

Het ministerie gaf na een intern onderzoek een lijst met twintig hooggeplaatste bureaucraten vrij die disciplinaire maatregelen kunnen verwachten, gaande van een officiële waarschuwing tot een salarisverlaging. Ook Nobuhisa Sagawa, ex-topman van het ministerie, ontsnapt niet aan het interne onderzoek. Door de ophef rond het schandaal nam hij in maart ontslag. Het ministerie overweegt nu om zijn pensioen te verlagen.

Premier Abe op staatsbezoek in Rusland samen met zijn vrouw Akie.

Het schandaal bracht ook premier Shinzo Abe in verlegenheid. Zijn vrouw Akie Abe was kort eredirecteur van de school die Moritomo bouwde op de grond. Volgens Aso was Akie zelf niet betrokken bij de vervalsing van de documenten, maar beschuldigingen van vriendjespolitiek bleven niet uit. Abe’s ratings tuimelden deels door het schandaal onder 40 procent.  

Meest gelezen