Videospeler inladen...

Jordaanse premier Mulki neemt ontslag na dagenlang protest tegen zijn besparingsplannen

Na dagenlang protest tegen de besparingsplannen van de regering in Jordanië heeft premier Hani Mulki ontslag genomen. Hij was vandaag ontboden bij koning Abdullah. Er is ook al een opvolger aangewezen. Omar al-Razzaz kreeg  de opdracht om een nieuwe regering te vormen.

In de Jordaanse hoofdstad Amman en verschillende andere steden komen al sinds afgelopen woensdag mensen op straat om te betogen tegen de besparingsplannen van de regering. De betogers eisen dat de koning premier Hani Mulki ontslaat.

Afgelopen weekend weigerde hij nog om zijn plannen bij te schaven. Vanmorgen moest hij op audiëntie bij de koning. "Hij heeft zijn ontslag aangeboden en de koning heeft het aanvaard", zo meldt het koninklijk paleis in Amman.

De koning heeft al een opvolger aangewezen. Hij heeft Omar al-Razzaz, een gewezen econoom bij de Wereldbank, gevraagd om een nieuwe regering te vormen.

Dagenlang protest

Gisteravond kwamen opnieuw duizenden vooral jonge Jordaniërs op straat, zowel in de hoofdstad als in andere steden. Het kwam tot confrontaties tussen de betogers en de ordediensten. Volgens de politie raakten 42 agenten gewond en werden 60 betogers opgepakt.

De betogers protesteren tegen de besparingsplannen van de regering-Mulki. Die wil de personenbelasting en de taks op bedrijven verhogen, op vraag van het Internationaal Muntfonds. Eerder was al de btw verhoogd en waren een aantal subsidies afgeschaft. De betogers vrezen dat het leven nog duurder  wordt. 

Het protest startte woensdag met een betoging van de vakbonden . Die riepen ook op tot een algemene staking. Intussen heeft koning Abdullah aangekondigd dat de prijzen voor elektriciteit en brandstof zouden bevriezen, maar dat kon de gemoederen niet bedaren. 

Betogers vragen ontslag premier

"Het is een moeilijke situatie", zegt de regionale directeur van Unicef, Geert Cappelaere, vanuit Amman, in "De ochtend" op radio 1. "De regering wordt haast verplicht door het IMF om zijn schuldenberg te verkleinen in ruil voor een krediet van ruim 700 miljoen euro. Maar de bevolking, die de voorbije jaren al 1 miljoen Syriërs heeft opgevangen, is het daar niet mee eens. "

Heel veel jonge mensen zijn op straat gekomen, (...) en uiteraard heeft iedereen schrik dat dit een begin zou kunnen zijn van de Arabische Lente in Jordanië. 

 

Geert Cappelaere, Unicef-regioverantwoordelijke Midden-Oosten
AFP or licensors

Meest gelezen