Videospeler inladen...

Koper van peperdure "Atlas maior" blijkt Fernand Huts van Katoen Natie

De zogenoemde "Atlas maior" uit de 17e eeuw die vorige maand voor 600.000 euro is geveild, blijkt gekocht door Fernand Huts. Dat meldt The Phoebus Foundation, de kunststichting van de sterke man van Katoen Natie.

"Met plezier kunnen wij u mededelen dat The Phoebus Foundation de "Atlas maior" van de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu heeft aangekocht." Zo begint het persbericht waarin de kunststichting van Fernand Huts vandaag bekendmaakt dat ze de peperdure atlas heeft gekocht.

De "Atlas maior" staat bekend als "de mooiste atlas ter wereld" of ook wel "de Google Maps van de 17e eeuw" en is Unesco-werelderfgoed. Op 27 mei is bij veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel een eerste druk uit de jaren 1660 onder de hamer gegaan. Die was vooraf geschat op 250.000 tot 350.000 euro, maar bracht uiteindelijk 600.000 euro op.

Arenberg Auctions wou toen enkel kwijt dat de atlas door een privéverzamelaar was gekocht. Vandaag blijkt dus dat het om de sterke man van Katoen Natie gaat. Met de "Atlas maior" is hij niet aan zijn proefstuk toe. The Phoebus Foundation heeft ook kostbaar werk van Mercator, Hondius, Ortelius en Kaerius in huis.

Het grote publiek kan de "Atlas maior" binnenkort al met eigen ogen aanschouwen in het Mercatorhuis in Melsele. Dat is een van de haltes van "VOSSEN", een fietstocht in het teken van Reynaert de Vos die nog tot 30 september loopt. Eerst wil The Phoebus Foundation nog "de nodige veiligheidsmaatregelen treffen".

Op 17 mei bracht "Het Journaal" een bezoek aan Arenberg Auctions om de atlas onder de loep te nemen. Die reportage kan u bovenaan dit artikel bekijken.

De "Atlas maior" telt 11 boekdelen.
IDC
IDC

Meest gelezen