Videospeler inladen...

1 op de 10 schoolverlaters heeft na een jaar nog geen werk: met welke diploma's vind je snel een baan?

Zo'n 10,5 procent van alle jongeren die vorig jaar de schoolbanken hebben verlaten zijn na 1 jaar nog steeds op zoek naar een job. Welk soort diploma je hebt, bepaalt in grote mate hoe snel je een job zal vinden. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de VDAB over schoolverlaters.

Allereerst het goede nieuws! Jongeren vinden makkelijker een job. Dat is ook vaak de reden waarom ze vaker stoppen met studeren. Maar voor schoolverlaters is het moeilijker om een job te houden. Daarom is de kans groter dat ze als werkloze zonder diploma één jaar later in de statistieken van de VDAB terechtkomen. Vandaag zijn er in het totaal zo'n 77.365 schoolverlateres.

Diploma nog altijd beste garantie op een job

Wie zijn die jongeren die de schoolbanken vroegtijdig verlaten? Opvallend, net niet de helft (47,5%) is hooggeschoold.  Ongeveer 4 op 10 komt uit het secundair onderwijs. 1 op 8 is laaggeschoold. Laaggeschoolden zijn jongeren zonder diploma, plus leerlingen uit het Buitengewoon Secundair Onderwijs.  

Stoppen met onderwijs zonder diploma raadt de VDAB sterk af. "Een diploma is nog steeds de beste garantie om een job te vinden" aldus Joris Ghyssels van VDAB. "Met alleen een diploma middelbaar onderwijs ben je een vogel voor de kat, 29% is na een jaar nog steeds werkloos." 

Hoe hoger het diploma, hoe kleiner de kans om na 1 jaar werkloos te zijn. Zo zit amper 3,9 procent van de hooggeschoolde masters zonder werk. Ook de professionele bachelors doen het goed op de arbeidsmarkt. Academische bachelors vinden dan weer moeilijker aansluiting met de arbeidsmarkt. Logisch, want hun opleiding is in principe ook een opstap naar een andere studie.

Grote verschillen in jobkansen naargelang het diploma

Uiteraard zijn er ook nog grote verschillen naargelang de opleiding. In het beroepsonderwijs vinden schoolverlaters die personenzorg gevolgd hebben het makkelijkst werk.  Maar de op één na populairste richting, dat is handel, geeft dan weer de minste jobkansen.  

Dezelfde trend bij de middengeschoolden. Ook daar doen zorggerichte opleidingen het goed. Andere opleidingen zoals 'sociale en technische wetenschappen' of zorgopleidingen gericht op administratieve ondersteuning zoals 'tandartsassistentie' zijn veel minder gegeerd.

Bij de masters zijn de diploma's geneeskunde, tandheelkunde en toegepaste wetenschappen gegeerd. Jongeren met diploma's als culturele en kunstopleidingen hebben de grootste kans met de grootste werkloosheid.

Voor wie de studie wil nalezen: klik hier.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen