Videospeler inladen...

Dodental na "ergste vulkaanuitbarsting in jaren" in Guatemala loopt op tot bijna 70

Bij een vulkaanuitbarsting in Guatemala zijn minstens 69 mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen zijn vermist, honderden gewond. Bijna 2.000 mensen moesten worden geëvacueerd. "Het is de ergste uitbarsting in jaren", zegt een Belgische touroperator in het Centraal-Amerikaanse land.  Het gebied werd maandagavond ook getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.2. 

De Volcán Fuego in Guatemala barstte zondag uit en spuwde as, rook en lava. Boven dorpen in de wijde omgeving hangt een zwarte rookwolk van wel 6 kilometer hoog.

Door de uitbarsting zijn al minstens 69 mensen om het leven gekomen, onder wie kinderen en een reddingswerker. Voorlopig zijn slechts 13 van de dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Hun lichamen zijn vervormd door de hitte van de vulkanische stromen. 300 mensen zijn gewond geraakt, bijna 2.000 anderen zijn geëvacueerd.

Reddingswerkers zijn er maandag nog in geslaagd om met helikopters tien mensen levend uit de as- en modderstromen te halen. Maar op sommige plaatsen is het landschap nog zo heet door de lava, as en modder dat het onmogelijk is om lichamen naar boven te halen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"De vulkaan ligt in een druk bezocht toeristisch gebied", zegt de Belg Patrick Vercoutere, die al jaren in Guatemala woont en er touroperator is. "De Acatenango-vulkaan die er naast ligt, wordt vaak beklommen om te kijken naar de Fuego-vulkaan. Dat was ook gisteren zo en helaas zijn daar ook enkele slachtoffers gevallen."

2 miljoen mensen getroffen

De dorpen El Rodeo, San Miguel los Lotes en Alotenagro, in de buurt van de toeristische stad Antigua die op de lijst met Unesco-werelderfgoed staat, zijn het zwaarst getroffen.

"Een rivier van lava heeft vooral El Rodeo getroffen", zegt Sergio Cabanas, hoofd van de rampendienst. Heel veel mensen zijn gewond, de meeste hebben zware brandwonden". Reddingswerkers vonden ook lichamen "die zo erg onder de dikke as zaten dat het wel standbeelden leken."

De Fuego-vulkaan is één van de actiefste vulkanen van Guatemala. De bergwanden zijn bevolkt, waardoor bij uitbarstingen veel mensen geëvacueerd moeten worden en de kans op slachtoffers groot is. "De uitbarsting van zondag is de ergste sinds jaren", zegt Vercoutere.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De internationale luchthaven van Guatemala-Stad is gesloten. De 3.763 meter hoge vulkaan, in het gebergte Sierra Madre, ligt op ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad.

Naar schatting worden 2 miljoen mensen getroffen door de uitbarsting.

Oproep

Bent u in Guatemala of kent u iemand die daar op dit moment verblijft? Dan komt VRT NWS graag met u in contact. U kan uw contactgegevens mailen naar oproep@vrtnws.be.

Videospeler inladen...
AFP or licensors
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen