Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Minstens 7 doden bij aanslag in Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn bij een zelfmoord­aanslag minstens zeven mensen omgekomen, negen raakten gewond. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op vlak bij een top van Afghaanse geestelijken. Ze waren er samengekomen om het terrorisme aan te klagen en aan te dringen op vredesbesprekingen. Dat meldt de Afghaanse politie.

Een zelfmoordterrorist liet de bom ontploffen in een woonwijk in het westen van Kaboel. Volgens de politie zijn er zeven dodelijke slachtoffers en negen gewonden. “Na de aanslag was er paniek, het dodental zou kunnen oplopen.”

Het was niet meteen duidelijk hoeveel geestelijken er onder de doden waren. Maar volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Najib Danish, zou er een politieman onder de doden zijn. Ook twee politieagenten raakten gewond. Voorlopig heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bijeenkomst 2000 geestelijken

Meer dan 2.000 religieuzen uit het hele land kwamen samen voor de bijeenkomst die werd gehouden in een tent in het 5e district van de Afghaanse hoofdstad. Ze kwamen samen om onder meer een jaar vol conflicten aan te klagen en vredesbesprekingen voor te stellen.

De ontploffing gebeurde aan het einde van de top, bij een van de uitgangen van de tent. Kort voor de aanval hadden de geestelijken een fatwa, of religieuze wet uitgevaardigd, waarin stond dat zelfmoordaanslagen "haram" zijn, verboden volgens de islamitische wet.

Vragen staakt-het-vuren

De geestelijken richten zich zowel tot de Afghaanse regeringstroepen als tot de taliban en andere milities in het land. Ze vragen om de gevechten te stoppen en dringen aan op een staakt-het-vuren. Ze pleiten ook voor vredesonderhandelingen tussen beide partijen. 

De aanhoudende oorlog in Afghanistan is illegaal en heeft geen grond in de islamitische wetgeving

Een lid van de raad van geestelijken, Ghofranullah Murad, heeft tijdens de bijkomst een schriftelijke verklaring voorgelezen waarin staat dat onschuldige Afghanen het slachtoffer zijn van deze 17 jaar durende oorlog.

"De aanhoudende oorlog in Afghanistan is illegaal en heeft geen grond in
de sharia (islamitische wetgeving)", aldus de verklaring. "Het is illegaal volgens islamitische wetten en het doet niets anders dan het bloed van moslims vergieten.” Ze riepen de taliban ook op om positief te reageren op hun vraag en zo verder bloedvergieten te voorkomen.

Aanslagen ook tijdens ramadan

Zowel de taliban, de militante groep Islamitische Staat als verschillende andere milities voeren de afgelopen jaren bijna dagelijks aanslagen uit in het land. Zo hebben de taliban verschillende districten in het land onder controle kunnen krijgen. Ze voeren ook regelmatig aanlagen uit op Kaboel.

In Kaboel zijn de afgelopen maanden bij een reeks bomaanslagen tientallen mensen gedood. Ook tijdens de islamitische heilige maand ramadan gaan de aanslagen onverminderd voort.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen